NordenBladet – 27. – 31. Oktoobril 2019 kogunevad Põhjamaade rahvasaadikud, Põhjamaade Nõukogu liikmed, mitmed ministrid ja peaministrid, arvamusliidrid ja meedia Põhjamaade Ministrite Nõukogu 71. istungjärgule e. tippkohtumisele. Stockholmis Rootsi parlamendis (Sveriges riksdag i Stockholm, Riksgatan 1) toimuv mitmepäevane tippkohtumine on suurim Põhjamaade poliitiline sündmus. Seekordse tippkohtumise päevakorras on kliima, jätkusuutlikkus ja noorte kaasatus ühiskonda.

Põhjamaade Nõukogu pressikonverents toimub 29. oktoobril kell. 10.30-10.50 parlamendihoone ruumis RÖ4-43.Põhjamaade Nõukogu kommunikatsiooninõunikud asuvad ruumis RV3-16. Tippkohtumise hashtag´id sotsiaalmeedias on #nrsession, #nrpriser ja #nrpol. Ajakirjanikud saavad ennast 24.oktoobrini pressikaardi alusel registreerida siin: https://acc.norden.org/sv/

Igal aastal annab Põhjamaade Nõukogu välja ka viis auhinda: kirjanduspreemia, filmiauhinna, muusikaauhinna, keskkonnaauhinna ning laste- ja noortekirjanduse preemia. Kirjanduspreemia on viiest auhinnast vanim. Esmakordselt anti see välja 1962. aastal ja sellele järgnesid muusikaauhind (1965), keskkonnaauhind (1995), filmiauhind (2002) ning laste- ja noortekirjanduse preemia (2013). Tänavune pidulik auhinnagala toimub teisipäeva õhtul, 29.oktoobril Stockholmi kontserdimajas (Stockholms konserthus, Hötorget 8). Peale autasustamistseremooniat korraldab Rootsi valitsus valitud külalistele vastuvõtu.

Koos Põhjamaade Nõukogu Rootsis toimuva istungjärguga korraldab Tema kõrgeausus Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf kuningalossi kutsutud külalistele lõunasöögi. Kutsutud külalised viiakse transporditakse bussiga parlamendihoonest (29.okt. 11:50 – 13:45 Kungliga Slottet, 10770 Stockholm)

Rootsi on Põhjamaade Nõukogu eesistujariik 2019. aastal.

2019 aasta tippkohtumise programm (71st Session of the Nordic Council in Stockholm):

Pühapäeval, 27. oktoobril
Põhjamaade Noortekogu (Ungdomens Nordiska råds) istungjärk 2019. Põhjamaade Nõukogu auhindade nominendid kutsutakse parlamendihoones toimuvale eriüritusele.

Esmaspäeval, 28. oktoobril kell 17.15-18.15 kutsub Põhjamaade nõukogu vabaühenduste ja kodanikuühiskonna esindajaid küsitluskoosolekule, kus on võimalik Põhjamaade poliitikutele esitada küsimusi digitaliseerimise ja digipädevuse kohta, arutatakse  demokraatia tingimusi  noorte vaatepunktist.Tutvustuskõne peab Põhjamaade Nõukogu president Hans Wallmark, lõppsõna esitab Põhjamaade Nõukogu asepresident Gunilla Carlsson.

Samal päeval on veel järgmised kohtumised: Põhjamaade Roheliste Vasakpoolsete parteirühma (Nordisk grön vänster) koosolek, Sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni (Den socialdemokratiska gruppen) koosolek, Põhjamaade vabadus (Nordisk frihet) korraldab parteirühma koosoleku, Keskmise rühma (Mittengruppen) koosolek. Konservatiivide rühmituse (Konservativa gruppen) koosolek, Kontrollikomitee (Kontrollkommitté) koosolek

Seoses Põhjamaade Nõukogu 71. istungjärguga Stockholmis kutsuvad parlamendi spiiker ja Põhjamaade nõukogu spiiker Rootsi delegatsiooni lõunale, et tähistada ja tunnustada demokraatia tähtsust meie Põhjamaade heaoluriikide jaoks.

Teisipäeval, 29.oktoobril
14.00 -17.30 parlamendisaalis Põhjamaade Nõukogu 71. istungjärk, millele järgneb Põhjamaade tippkohtumine Põhjamaade peaministritega. Arutelu teemal: Kuidas arendada Põhjamaade sotsiaalset mudelit ja kaasa aidata jätkusuutlikele muutustele?

Samuti toimub teisipäeval Rootsi jalgpalliliidu ja Põhjamaade Nõukogus tegutsevate komiteede kohtumine, et arutada naiste jalgpalli maailmameistrivõistluste 2027 korraldamist. Põhjamaade majanduskasvu ja arengu komitee kohtumine ja palju muud.

19:30 – 21:00 Stockholmi kontserdimajas antakse üle Põhjamaade Nõukogu auhinnad.

21:00 – 22:30 Pärast Põhjamaade Nõukogu 2019. aasta autasustamist Stockholmi Kontserdimajas korraldab Rootsi valitsus Põhjamaade Nõukogu 71. istungjärguga valitud külalistele vastuvõtu.

Kolmapäeval, 30. oktoobril
Juhatuse kohtumine Fääri saarte, Gröönimaa ja Ahvenamaa peaministrite ja valitsusjuhtidega. Täiskogu istung ning Põhjamaade kultuuriministrite nõukogu kohtumine, Põhjamaade keskkonna- ja kliimaministrite nõukogu kohtumine, Piiritõkete nõukogu kogunemine, Põhjamaade säästva komitee ja Põhjamaade keskkonnaministrite nõukogu vaheline nõupidamine, Juhatuse kohtumine Föderatsiooninõukogu.

Neljapäeval, 31. oktoobril
Plenaaristungid ning paneeldiskussioon #metoo kohta Põhjamaade kultuurisektoris.

Tervet tippkohtumiste kava vaadake SIIT (rootsi keeles) ja SIIT (inglise keeles).

________________________________________

Põhjamaade Nõukogu (taani ja norra keeles Nordisk Råd, soome keeles Pohjoismaiden neuvosto, islandi keeles Norðurlandaráð, rootsi keeles Nordiska rådet) on Põhjamaade parlamentide koostööorgan. Selle liikmesmaad on riigid Island, Norra, Rootsi, Soome ja Taani ning autonoomsed territooriumid Fääri saared (Taani), Gröönimaa (Taani) ja Ahvenamaa (Soome). Põhjamaade Nõukogu eesmärk on hoida ja arendada Põhjamaade koostööd justiits-, kultuuri-, transpordi-, keskkonna, sotsiaal- ja majandusvallas. Koostöö raamid on määratletud Helsingi lepinguga. Nõukogu koosneb parlamentide delegaatidest, kes valitakse igal aastal uuesti. Valitsused on Põhjamaade Nõukogu ees aruandekohuslikud.

Põhjamaade Nõukogu organid on:

-täiskogu, mis koosneb kõikidest nõukogu liikmetest
-presiidium, mis koosneb presidendist (presidentuur roteerub maade vahel) ja Põhjamaade Nõukogu kodukorras ette nähtud arvust liikmetest
-viis alalist komisjoni

Igal riigil peale Islandi on Põhjamaade Nõukogus kokku (koos autonoomsete territooriumidega) 20 kohta, Islandil on 7 kohta. Kokku on Põhjamaade Nõukogus on 87 liiget, kelle valivad liikmesriikide ja autonoomsete territooriumide parlamendid.

Põhjamaade Nõukogu peakorter on Kopenhaagenis. Töökeeled on taani, norra ja rootsi keel.

Rootsi riigikogu /Sveriges Riksdag
Rootsi riigkogu
Rootsi riigkogu
Rootsi riigikogu
Rootsi riigikogu
Rootsi riigkogu
Rootsi riigikogu

Tekst ja fotod: NorenBladet/Helena-Reet Ennet