NordenBladet – Taani väljaande BT uuring näitas, et ühes konkreetses kohas ajavahemikus jaanuar 2016 kuni mai 2017 registreeritud 12 vägistamisjuhtumist 10 olid sooritanud sisserändajad, vahendab kansalainen.fi. Uurimise alla võetud vägistamisjuhtumid olid sellised, kus ohver ja vägistaja ei tundnud varem teineteist. Selline vägistamine pole Taanile minevikus tüüpiline olnud. Vägistajate seas olid enam esindatud Somaalia, Iraagi ja Eritrea immigrandid.

Taani integratsiooni ja sisserände minister Inger Støjberg leiab, et uuringu tulemused on šokeerivad, kuid ta ei ole väga üllatunud.

Taani sisserändajate kuritegevus on selgelt kõrgem kui kodanike kuritegevus. Taani riiklik statistikaamet Danmarks Statistik teatas, et kuritegevus on väljastpool Euroopat sisserännanute hulgas märkimisväärselt suurem ka teise ja kolmanda põlvkonna immigrantide puhul — nad teevad kaks kuni kolm korda rohkem kuritegusid kui taanlased.

Rootsis on olukord mitme aasta jooksul arenenud samas suunas, nii et BT küsis Stockholmi ülikooli õigusteaduste professori Christian Diesenilt kommentaare. Professori sõnul on sisserändajate liigne esindatus vägistamises osaliselt tingitud kehvast integratsioonist.

“Rootsis süüdistavad naised vägistamistes enamasti sisserändajaid, kuid nood väidavad, et ka naised käituvad provotseerivalt,” ütleb Diesen. Naiste süüdistamine näitab võõraste ja kohalike kultuurilise mõttelaadi kardinaalset erinevust.

Rootsis jõustus pühapäeval range seadus, mis määratleb seksi selge nõusolekuta vägistamisena. Uue seaduse järgi on inimene pannud toime vägistamise, kui seksuaalvahekorra teine osapool ei osalenud selles vabatahtlikult.

Varem oli vägistamine Rootsi seadustes defineeritud seksuaalaktina, mille toimepanekul on kasutatud vägivalda või ähvardamist. Nüüd ei ole enam vägistamises süüdimõistmise ainsaks eelduseks vägivald või ähvardused või see, et ründaja kasutas ära ohvri iseäranis haavatavat olukorda – kui naine pole selgelt nõusolekut väljendanud, võetakse seksuaalakti kui vägistamist.