NordenBladet – Hiljuti võeti Taanis vastu seadus, mis lihtsustab illegaalsete immigrantide väljasaatmist riigist. Taani justiitsministri Søren Pape Poulseni (Konservatiivne Rahvapartei) sõnul on kriminaalsed migrandid riigi jaoks tõsine probleem. Erinevalt paljudest teistes Lääne-Euroopa riikidest on aga Taani poliitikud otsustanud seda probleemi mitte ilustada ja varjata.

Taani ajaleht B.T. vahendab, et hiljuti avaldatud andmete kohaselt on kõige kriminaalsemaks grupiks Somaaliast pärit immigrandid. 2014-2018 aasta jooksul mõisteti süüdi 916 somaallast, mida on 3,6 korda rohkem kui samas vanuses ja sissetulekuga Taani päritolu meeste puhul. Somaallastele järgnevad iraaklased ja türklased.

„Andmed näitavad selgelt, et kriminaalsed immigrandid on toonud kaasa suure probleemi, mida meie ühiskonnas olema ei peaks,“ ütles justiitsminister Taani valitsuse migratsioonipoliitikat selgitades.

Parlamendiliige Peter Kofod parempoolsest Taani Rahvaparteist kommenteeris statistikat järgmiselt: „Tegemist on päris karmide numbritega ja need kinnitavad seda, millele Taani Rahvapartei on juhtinud tähelepanu juba aastaid – Taani seisab silmitsi tõsise väljakutsega, mille on kaasa toonud immigratsioon mitmetest Aafrika ja Lähis-Ida riikidest. Asi on traagiline ja me peame sellega tegelema. Me peame saatma need inimesed tagasi nende kodumaale ja me ei tohi võtta vastu uusi. Olgu see meile õppetunniks pärast liiga paljusid aastaid, mil Taani ja teised Lääne-Euroopa riigid on võtnud vastu liiga palju immigrante teatud piirkondadest.“

2018. aastal pöördus Taani migratsiooniminister Inger Støjberg immigrantide, eriti somaallaste, poole, kutsudes neid üles naasma oma kodumaale: „Kui te ei vaja enam meie kaitset ja teie elu ning tervis ei ole kodumaal, pean eriti silmas Somaaliat, enam ohus, siis peate te, loomulikult, naasma oma koju ja ehitama üles seda riiki, kust te olete tulnud.“

„Probleem on aga selles, et on riike, kuhu me ei saa inimesi deporteerida. Nende hulgas ka näiteks Somaalia ja Süüria,“ rääkis Lotte Rod, Taani Sotsiaalliberaalsest parteist, ehkki ka liberaalid nõustuvad põhimõtteliselt kriminaalide väljasaatmisega.

Taani statistikaameti andmetel on 2019. aasta seisuga ligi 13% Taani kogu rahvastikust (5,8 miljonist 800 000) immigrandid ja nende järeltulijad. Neist 800 000-st on mitte-lääne päritolu 500 000.