NordenBladet – Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis on avatud näitus „Ilmapäevikud“, mis annab külastajatele ülevaate Islandi, Gröönimaa ja Fääri saarte kaasaegsest moest. Näitus jääb avatuks 5. jaanuarini 2020.

Näituse fookuses on kümne kunstniku looming, mis on tõukunud kohalikest traditsioonidest ja inspireeritud Põhjamaade ainulaadsest maastikust ja karmidest ilmaoludest. „Ilmapäevikud“ on valminud koostöös kunstnike- ja kuraatorite duo Sarah Cooperi ja Nina Gorferiga, kes reisisid kahe aasta jooksul Islandil, Gröönimaal ja Fääri saartel. Nende eesmärk oli uurida saarekeskkonna, kultuurilise identiteedi ja traditsioonide mõju kohalike kunstnike ja disainerite loomingule. Erinevalt antropoloogide teaduslikust lähenemisviisist kohalike kogukondade uurimisele jäädvustavad Cooper ja Gorfer oma tähelepanekud kaameraobjektiivi abil poeetilisteks lugudeks. Nende kogemused muutuvad lavastatud portreedeks, mis on tulvil sümboleid, värvikihte ja tekstuure. Iga portree valmis koostöös kohalike moekunstnikega, kelle teoseid saab näha näitusel kõrvuti lavastatud fotodega.

Näitus ise eemaldub tavapärasest moemaailmast ja selle hooajalistest trendidest, selle asemel keskendutakse loovusele ja seda mõjutavatele teguritele – kultuurilisele identiteedile, traditsioonidele, loodusele, maastikele, ilmale ja ka Põhjamaade uuenduslikkusele kohalikel ressurssidel põhineva kestliku moe loomisel.

Göteborgis ja Berliinis elavad ja töötavad Sarah Cooper ja Nina Gorfer alustasid kontseptuaalsete foto ühisprojektidega 2006. aastal ning on sellest ajast saadik korraldanud rahvusvahelisi näitusi ja avaldanud mitmeid raamatuid.

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi näitusel osaleb kümme kunstnikku: Barbara I Gongini, Guðrun & Guðrun (Fääri saared), Bibi Chemnitz, Nikolaj Kristensen, Najannguaq Lennert (Gröönimaa) ning STEiNUNN/Steinunn Sigurðardóttir, JÖR/Guðmundur Jörundsson, Kría, Mundi, Shoplifter a.k.a. Hrafnhildur Arnardóttir (Island).

Avafoto: Cooper & Gorfer