NordenBladet — Riigikogu eilsel istungil läbis esimese lugemise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse täiendamise seaduse eelnõu (33 SE), millega soovitakse tagada riigipoolne teadus- ja arendustegevuse stabiilne finantseerimine tasemel 1 protsent SKPst, toetades seekaudu laiapõhjalist ühiskonna arengut ning soodustades ettevõtluse suuremat lisandväärtust.

„Teadus ja kõrgharidus. Õpetajate palk, kõrgharidus ja teadus, ütleksin nii, on investeering tulevikku. Ja sarnaselt kaitsekuludega, millega me kõik oleme leppinud, et see on seaduses fikseeritud, väärib ka panustamine teadusesse seaduses äramärkimist 1 protsendiga sisemajanduse koguproduktist aastast 2022,“ ütles Katri Raik (SDE) eelnõu tutvustamisel.

Algatajad põhjendasid, et mahajäämus teadus- ja arendustegevuse rahastamisel pidurdab Eesti liikumist teadmistemahuka majanduse poole. Teadlaste tööturg on rahvusvaheline ning piiratud teadus-ja arendustegevuse rahastamine sunnib Eesti teadlasi lahkuma parema teadus- ja arendustegevuse rahastusega riikidesse.

Ametivande andis Riigikogu liige Mart Võrklaev.

Vabas mikrofonis võttis sõna Jaak Juske.

 

Allikas: Eesti Riigikogu