NordenBladet — Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) esimees Anneli Ott osaleb täna Eesti, Läti, Leedu ja Poola parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeeste kohtumisel Kaunases.

Ott ütles, et kohtumisel osalevate riikide seisukohad järgmise Euroopa Liidu eelarveperioodi küsimuses on sarnased. „Uude eelarvesse on planeeritud ühtekuuluvuspoliitika toetuste vähenemine, mis on tingitud eelkõige Suurbritannia kavast ühendusest lahkuda. Balti riigid ja Poola peavad väga oluliseks, et need toetused oluliselt ei langeks. Koos oleme läbirääkimistel neid seisukohti kaitstes tugevamad.“ Ta lisas, et Eesti kuulub uuel perioodil üleminekupiirkondade hulka, mis võib kaasa tuua omaosaluse tõusu projektides ja toetuste määra languse.

Esimehed arutavadki kohtumisel Euroopa Liidu järgmise eelarveperioodi (2021–2027) läbirääkimiste seisu.

Lisaks arutatakse detsembri alguses Helsingis toimuva COSAC-i ehk Rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide täiskogu istungi programmi, kus on suur rõhk kliimateemadel.

Leedulased annavad ka ülevaate Rail Baltica projekti arengust riigis. Koos vaadatakse üle Kaunase raudteesõlm, kus kevadel algas Leedu esimese Rail Baltica raudteelõigu ehitamine.

 

Allikas: Eesti Riigikogu