NordenBladet — Helsingi ligidal Espoos on valmimas maailma sügavaim geotermiline jõujaam, mis hakkab soojust ammutama üle 6 kilomeetri sügavuselt maakoore seest. Kui jaam valmis saab, hakkab see varustama Espoo elanikke soojusega ja seda ilma igasuguse saasteta. Espoos Otaniemis tegeletakse praegu jõujaama rajamise viimase etapiga, vahendab MTV.

Praeguseks on puuritud üks 6,4 kilomeetri sügavune auk ja teise augu puurimine on 3 kilomeetri peal. Nüüd tahetakse ka teine auk valmis puurida. Eesmärk on alustada aasta pärast proovimisega ja siis varustada Espoo linn soojaga.

Espoo elanikud tundsid aasta tagasi maavärinaid, kui vett pumbati maa sisse ja osa värinaid ootab veel ees, aga siis peaks olema kõik. Möödunud suvel värises maa 1,5 kuud, nüüd peaks asi piirduma paari nädalaga.

Kuue kilomeetri sügavusel soojeneb vesi 120 kraadini. Kuum vesi pumbatakse välja ja suunatakse Espoo kaugküttevõrku. Jaam suudab varustada kümnendiku Espoo vajadusest täiesti ilma saasteta.

Kui pilootprojekt õnnestub, rajatakse sarnased jaamad ka mujale Soome ja Põhjamaadesse. 40 MW jaama maksumus on 40-50 miljonit eurot. Kasutusaeg on vähemalt 20 aastat. Asi tasub end ära, kuna tootmiskulud on minimaalsed. Põhimõtteliselt on võimalik aga maa seest saada sooja lõpmatuseni.