NordenBladet – 13-aastane Tallinna Juudi kooli türdruk, kes on kuus aastat Saku Muusikakoolis viiulit õppinud, maitseb esimesi suuremaid töö vilju. Oma vanuseklassis Loode-Eesti parimaks viiuldajaks valitud Estella Elisheva esines juunis lauljana Iisraelis ning augustis sai pihku tuttuue artistiviisa, et anda viiulikontserte Jaapanis. Varem vaid Eestis ja Skandinaavias esinenud noore muusiku jaoks on see suur hüpe karjääriredelil, mis innustab veelgi harjutama ning muusikukarjäärile mõtlema.

“Iga saavutus innustab rohkem harjutama ja pingutama. Esinemised annavad suure elamuse ning palju energiat, uusi tutvusi ning mõtteid tuleviku planeerimiseks. Mida rohkem harjutada, seda rohkem meeldib ka muusika, sest oskused võimaldavad juba kuulmise järgi muusikat järgi mängida ning aina lihtsam on õppida uusi noote. Mitte just palju, aga vaikselt olen hakanud ka ise muusikat kirjutama,” räägib Estella Elisheva NordenBladet.ee´le.

“Mul on suhteliselt lihtne – muusikakoolis on kolm-neli korda nädalas parimad õpetajad käepärast oma teadmisi jagamas, oma viiuliõpetaja Kaari Klesment´i ja solfedžo õpetaja Urmi Sinisaarega on mul väga vedanud, ema organiseerib-manageerib ja tegeleb meediaga. Ema on mu suurim fänn – õhutab, tunnustab ja innustab iga päev. Minu ülesanne on vaid harjutada. Esinen praegu sooloartistina ja orkestriga. Aga näiteks Jaapani tarvis panime kokku ajutise bändi viiul + kannel, et tutvustada seal Eesti muusikat. Hetkel on mul repertuaaris päris palju pärimusmuusikat ja folkloori. Koos kandlemängija Sandra Serenaga anname Jaapanist naastes ka Eestis üheskoos paar kontserti – need tulevad küll suhteliselt väikesed kontserdid, pisikestele kuulajaskondadele aga kava on juba selge ja miks mitte veel koos esineda. Üks esinemine on ka Eesti presidendi ürituse raames.”

Jaapanis andsid mitu kontserti ning astusid üles Eesti Muusika Päeval. Kuidas kontserdid läksid ning kas plaanid ka tulevikus Jaapanis esineda? “Kontserdid läksid väga hästi. Päris põnev oli vahelduseks see viiul + kannel esinemine, tavaliselt mängin üksi, koos klaverisaate või sündiga. Kannel lisab põhjamaist müstikat, väga ilusti kõlab kokku. 127 miljoni elanikuga Jaapan on maailmas rahvaarvu suuruselt kümnes riik, suur võimas turg ning kuulaja oskab hinnata kvaliteetset muusikat. Põhjamaad ning meie kultuur on sügav, põnev ja müstiline – meie muusikat on tore esitada ja hea kuulata. Rahustab, annab jõudu. Jaapanis esinen kindlasti veel.”

Ütled seda nii kindlalt, nagu oleks juba midagi lukku löödud? Kuidas 13-aastaselt üldse toimub see teiselpool maakera esinemine? “Lukku löödud ei ole veel midagi aga ma väga loodan, et esinen veel. Ise annab ka natuke selleks ära teha – kontserdid tulevad suurema tõenäosusega siis, kui neid ise ka planeerida ja organiseerida, mitte ainult kutseid oodata. Minu ema, kes mind manageerib, tegeleb organisatoorse poolega, palju esinemisi organiseerib ka Saku muusikakool. Mul on notaris tehtud luba üksinda reisida, räägin nelja keelt (Estella Elisheva räägib peale eesti keele vabalt ka inglise ja vene keelt ning on seitse aastat heebrea keelt õppinud – toim.), ema sõlmib kokkulepped agentidega, kes omakorda tegelevad ürituste ja nende promomise ja välisriigis kohaliku organiseerimisega. Jaapanis tuli juba lennujaama vastu Jaapani poolne organisaator – hotellid, päevakava, workshop´id ja esinemised on kellapealt planeeritud. Olen seekord Jaapani firma Harmony Fields artistina ning Jaapani Saku linna ja Eesti Saku linna ning Saku Muusikakooli organiseeritud ühisprojekti raames.”

Millised on artistina plaanid tulevikuks? “Ma praegu karjääri mõttes väga kaugele ei mõtle. Harjutan võimalikult palju, sest olen võrreldes professionaalsete mängijatega veel ikka täiesti roheline ja nüüd tuleb ise muusikat kirjutama hakata. Tahan arendada ennast ka heliloojana ning anda oma panust Eesti muusikasse.”

Rohkem infot noore viiuldaja Estella Elisheva tegemistest leiate tema kodulehelt: estellaelisheva.com ning pilte Jaapani reisist saate vaadata tema Instagrami kontolt: @estella.elisheva

https://www.instagram.com/p/B1yR9Qchlgt/



Foto: Vasakult Shigekazu Yamada, Laura Linnaks, Sandra Sulin, Estella Elisheva, Aivar Surva ja Mari Jürjens. (Harmony Fields/ Kazuhiro Kamio)

Eesti muusikutest olid seekord lisaks Estella Elishevale ja Sandra Serena Sulinile Jaapani tuuril ja Eesti Muusika päeval ka näitleja ning laulja Mari Jürjens (endise nimega Pokinen) ja helilooja ning muusik Aivar Surva. Varasemalt on Harmony Fieldsi vahendusel käinud Jaapanis veel mitmeid teisigi eesti artiste – näiteks rahvamuusik ja laulja Mari Kalkun ning folkbänd Trad.Attack! Jaapani reisil käis ka Saku Muusikakooli kandleõpetaja Laura Linnaks, kes viis Jaapani Saku linnas läbi mitu põnevat kandle workshopi.

https://www.facebook.com/HarmonyFields.jp/photos/a.372728596152215/2430410340384020/?type=3&theater


Estella Elisheva hoiab Eesti lippu kõrgel FOTO: NordenBladet

Saku muusikakooli õpilased Sandra Serena Sulin (kandlega vasakul) ja viiuldaja Estella Elisheva (paremal). FOTO: NordenBladet

Loe artiklit inglise keeles (?? SIIT), rootsi keeles (?? SIIT) ja soome keeles (?? SIIT)

Avafoto: Noor Saku Muusikakooli viiuliõpilane Estella Elisheva (NordenBladet/Helena-Reet Ennet)