NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeerium korraldab teadusuuringu läbiviimiseks projektikonkursi

„ÕPPIMINE JA ÕPETAMINE  DIGITAALSE ÕPPEVARA AJASTUL“.

Tehnoloogia areng ja süvenev digitaliseerimine on tänapäeva koolielu ja hariduse lahutamatu osa. Usutakse, et digitaalse õppevara kasutamine õppetöös aitab õppimist köitvamaks muuta, parandab oskuste ja teadmiste omandamise tulemuslikkust ning tõstab õppeprotsessi paindlikkust. Eesti on seadnud elukestva õppe strateegia eesmärgiks tagada kõigile Eesti inimestele nende vajadustele ning võimetele vastavad õpivõimalused ning kutsunud selle rakendamiseks ellu digipöörde programmi. Paraku ei ole senised läbiviidud uuringud piisavad, et piisavalt hinnata, millised on kirjeldatud arengute mõjud õppijate kognitiivsete ja mittekognitiivsete oskuste kujunemisele, tulenevalt õppijate sotsiaalmajanduslikust taustast, vanusest ja isikuomadustest, sh kaassündinud võimekusest ja isiksuse omadustest, ning varasemast hariduskogemusest.

Seetõttu viib HTM läbi teadusprojektide konkursi, mille eesmärgiks on tõenduspõhise arusaama kujunemine digitaalse õppevara ja -materjalide kasutamise mõju kohta õppimisele ja õpetamisele, mis võimaldaks arendada ja edasi anda empiiriliselt valideeritud teadmust õppimise ja õpetamise olemusest ning oskuste kujunemisest erinevate õppekeskkondade koosmõjul.

Uurimisprojekti kestus on kuni 3 aastat ning konkursi eelarve on 300 000 eurot koos käibemaksuga, sisaldades asutuse üldkululõivu. Projektitaotluste esitamise tähtajaks on 15. oktoober 2019. Taotlemise soovist palume teada anda 15. septembriks 2019 allolevale kontaktile.