NordenBladet — Ligi neljandik soomlastest põeb kliimastressi, selgus Soome iseseisvuse juubelifondi Sitra läbi viidud uuringust. Kokku ligi 27 protsenti soomlastest vastas, et stress iseloomustab nende tundeid kliimaprobleemidega seoses enam-vähem hästi. Eriti on stressis noored. Alla 30-aastasest koguni 38 protsenti leiab, et neil on kliimadepressioon, vahendab MTV.

Uuring püüdis välja selgitada, mis tundeid kliimaprobleemid soomlastes tekitavad. Depressioon pole siiski üldine soomlasi iselomustav tunne. Kõige levinum kliimamuutust puudutav tunne on uudishimu, mida märkis 58 protsenti vastanutest. Järgnevad lootusetuse ja võimetuse tunne, samuti lootus.

Kõige vähem tekitab kliima kurbust ja nukrust. See on asjatundjate väitel julgustav, et väga vähesed soomlased tunnevad kurbust. Positiivsed tunded tekitavad inimestes aktiivsust, aga sellised tunded nagu süü, hirm ja depressioon tekitavad soovi midagi muuta.

Uuring näitas ühtlasi seda, et enamus soomlasi on mingil määral õnnelikud. Üsna õnnelike ja õnnelike osakaal oli 55 protsenti. Vähe või mitte üldse õnnelikud olid neljandik vastanutest.

Ligi neli viiendikku kliimadepressiooni kogevatest inimestest saavad nende tunnetega toime tulemiseks abi säästlikest eluviisidest. Tundeid aitavad veel taltsutada looduses viibimine, asjast rääkimine, asjaga tegelemine, info hankimine ja liikumine. Soomlaste arvates tekitab kliima tundeid rohkem teistes inimestes kui neis endis.

Ligi 60 protsenti soomlastest näeb teistes inimestes kliimamuutusega seotud skeptilisust. Umbusku on kogenud teistes inimestes veidi alla poole vastanutest.

Noored räägivad Soomes kliimamuutusega seotud probleemidest teistest enam. Noored tunnevad ka seda, et kliima mõjutab nende käitumist valimistel. Nad leiavad kergemini oma muredele leevendust sotsiaalmeediast.

Uuringu viis läbi Kantar TNS mais-juunis. Kokku vastas küsitlusele 2074 üle 15-aastast soomlast.