NordenBladet — Mitmel pool Soomes algab sellel nädalal kool. Näiteks Helsingis algab sügisene õppeveerand neljapäeval. Soome Yle edastas mõned nipid, kuidas last uue rütmiga harjutada.

  1. Oluline on kindlad rutiinid paika saada. Laps ise ei oska õigel ajal end magama sättida, selles tuleb teda aidata. Vanemad peavad jälgima, et lapsed õiget magamamineku aega ka järgivad. Esimestel koolipäevadel võib ööuni lühikeseks jääda, aga see pole ohtlik. Esimesed koolipäevad on samuti tavapärasest lühemad.
  2. Tähelepanu tuleb pöörata valgustusele. Hommikul tasub peale ärkamist kohe kardinad eest tõmmata ja kasutada esimese poole tunni jooksul valguslampi, kui see on võimalik. See annab signaali aju käbikehale, millel on 24 tunni rütm. Hommikune valgus aitab kaasa sellele, et organism hakkaks õhtul õigel ajal uinumiseks melatoniini tootma. Valgus on tähtis ka õhtul – nutiseadmed ja nende sinine valgus võivad raskendada uinumist õhtul.
  3. Enne magamaminekut on hea lapsega rääkida, eriti kui tegemist on väikse lapsega. Laps jaoks on tähtis näost näkku suhtlemine. Seetõttu on oluline vanema ja lapse suhtlemine, seda kogu päeva jooksul. Kui vanem on ise liigselt hõivatud sotsiaalmeediaga, siis kontakti lapsega ei teki. Kooli algus võib lapses tekitada hirme ja vanem saab last rahustada.
  4. Olulised on unekeskkond ja toit. Eriti vanemad lapsed peaks hakkama taas korralikult hommikusööki sööma. Lapse magamistuba peaks olema piisavalt jahe, pime ja vaikne.
  5. Viimane nõuanne: kui und pole, siis ära voodisse mine. Voodisse pole mõtet minna vähkrema ja und ootama. Selle asemel võib lugeda või teha midagi muud. Lapsed armastavad rohkem oma telefoni kui raamatut, seetõttu võiks vähendada ekraani sinist valgust. Selle puhul on tähtis, et pärast tegevust proovitaks uuesti uinuda.