NordenBladet — Lapimaa meelitab suvel kohale kullaotsijaid nii Skandinaaviast kui Euroopa Liidust. Inimesed korjavad kive ämbrisse ning tõstavad kivid koos liivaga rennile, et liiv välja uhtuda. Nende kivide seas võib olla kulda, mis jääb kinni renni otsas olevatesse metallvarbadesse.

Sellise aardeotsimise puhul on tegemist nagu loteriiga. Kullaturistid saavad kõik vajaliku kohalikult kaevanduse omanikult. Ta lootis kohale meelitada ka hiinlasi, aga ühtegi hiinlast pole veel tulnud, vahendab Taloussanomat.

Hiinlased ei julge metsa sisse minna. Kullakaevanduses käis palju inimesi kuni 2008. aasta finantskriisini. Praegu on enamus külastajatest soomlased ning Euroopa Liidu kodanikud. Sinna läheb inimesi, kes on kohal nädalaid või isegi tervete kuude kaupa.

Kulla järele on Lapimaale mindud viimased poolsada aastat. Inimesed on aga kulda uhtunud tuhandeid aastaid. Kuld on maksevahendina hea metall, kuna see ei kulu ja seda on võimalik kergelt töödelda. Lapimaalt leiti kulda 150 aastat tagasi.