NordenBladet — Soome täiskasvanutest igal neljandal on maks rasvunud ja selle põhjuseks on toiduvalik ning ülekaal, mitte alkohol. Inimesed arvavad, et maksaga on kõik korras, kui alkoholi ei tarvita, aga see pole kaugeltki nii, räägib toitumisteraapia professor Ursula Schwab Ida-Soome ülikoolist. Maksale on hea, kui ei joo, aga see ei päästa inimest maksa rasvumisest, vahendab Ilta-Sanomat.

Maksa rasvumine tähendab olukorda, kus maksarakkudesse koguneb suures koguses rasva. Maksa rasvumise tõvest räägitakse siis, kui maksa koest üle 5 protsendi on rasvunud.

Soome täiskasvanutest on igal neljandal maks rasvunud. Selle põhjuseks on enamasti ebatervislik toitumine ja ülekaal, mitte alkohol.

Maksa tervise eest hoolitsemisel tuleks loobuda kõvadest rasvadest, mis Soome tingimustes tähendab taluvõid. Selle asemel soovitatakse leivale määrida margariini.

Soomlased söövad liiga palju kõva rasva. Ainult 3 protsenti meestest ja 6 protsenti naistest söövad Soomes kõva rasva piisavalt vähe. Kõva rasva asemel soovitatakse süüa rohkem puu- ja juurvilju, marju, täisteratooteid. Need on kasulikud, kuna sisaldavad vitamiine, mineraalaineid ja paljusid muid aineid, mis mõjuvad hästi ka maksale.

Maksa kahjustab ebatervislik läänelik toitumine. Selles on palju kõva rasva ja vähe pehmet rasva. Lisaks tarvitatakse palju suhkrut. Jookides sisalduv puuviljasuhkur ehk fruktoos on samuti suurtes kogustes maksale kahjulik. Puuvilju ei suuda inimene nii palju süüa, et seal leiduvad suhkrud kahjulikult mõjuksid. Jookidele ja mahladele lisatakse aga väga suurtes kogustes fruktoosi.

Kui inimest huvitab maksa tervis, siis soovitab professor Schwab esimese asjana jätta toidu valmistamise juures ära võid sisaldavad tooted. Nende asemel on soovitav kasutada margariine ja õlisid. Joogina toidu kõrvale tuleks tarvitada vett. Magustatud jooke pole üldse vaja tarvitada.

Toitumise puhul on lubatud ka enda hellitamine magustoitudega. Tervislik toitumine ei pea olema askeetlik. Tohib pidu pidada ja sõbraga minna õlut jooma. Toitumise puhul on otsustavad need valikud, mida tehakse korduvalt mitu korda päevas.

Avafoto: Pexels