NordenBladet — Boston Consulting Group tuli välja raportiga, mille kohaselt on miljonäride käes 38 protsenti Soome varadest. Viimastel aastatel on Soomes olnud trend, kus jõukamad saavad üha jõukamaks. Aga kuidas on olukord vaesemal poolel?

Väikse sissetulekuga inimesi oli Soomes 2017. aastal 654 000. Nende hulk oli kõige suurem aastatel 2008 ja 2010, aga pärast 2011. aastat on väikse sissetulekuga inimeste hulk püsinud allpool 700 000 piiri, vahendab Ilta-Sanomat.

Alates 2017. aastast hakkas väikse sissetulekuga inimeste hulk taas kasvama, aga jääb ikka alla 700 000. Väike sissetulekuga inimeste hulk ühiskonnas oli 2017. aastal 21,1 protsenti, aasta varem oli see 11,5 protsenti. Väikse sissetulekuga inimeste arv kasvas, kuigi majandus oli tõusuteel. Kuidas oli see võimalik.

Kuivõrd vaesust mõõdetakse suhtes mediaanpalka, siis majanduse kasvades tõuseb mediaanpalk ja inimesed kukuvad seetõttu vaesusse. Üks selline grupp on näiteks pensionärid, kelle sissetulek ei tõuse ning kes jäävad teistest maha. Euroopa Liidus on vaesuspiir 60 protsenti mediaanpalgast.

Näiteks üksi elava ilma lasteta inimese jaoks on vaesuspiir Soomes 1229 euro kuus (kasutatav rahasumma). Üksikvanemal, kel on kaks last, on vaesuspiir 1967 eurot.

Järgnevas tabelis on toodud vaesuspiir eri tüüpi majapidamiste kohta:

Majapidamise tüüp, vaesuspiir aastas, vaesuspiir kuus

Soomes ei saa otseselt öelda, et ainult rikkad rikastuvad. Vaeste olukord saamuti paraneb. Vaesuses elavaid ühiskonnagruppe on mitmeid. Ühed on migrandid, kel on raske tõusta madalamalt kõrgemale. Palju on üksi elavaid inimesi, pikaajalisi töötuid, mehi, maapiirkondades elavaid inimesi.

Uuringute järgi on Soomes küllalt raske tõusta madalama sissetulekuga inimeste hulgast kõrgemale. Pooled madalama sisetulekuga inimestest on samas seisus ka viie aasta pärast. Olukord on püsinud ühesugune 2010ndate aastate jooksul.

Avafoto: Pexels