NordenBladet — Rinnavähist on räägitud aastaid ning naistele pandud südamele, et kelle vanus ületab 30, peaks hakkama korra kahe aasta jooksul rindade kontrollis käima. Seda selleks, et kui uuringute käigus midagi avastatakse, saab raviga võimalikult varakult pihta hakata, kirjutab Iltalehti ja Regionaalhaigla.

Paljud naised ei lähe kahjuks isegi siis uuringusse, kui avastavad, et nende rinnas on sõlm, nibu hoiab sissepoole või eritub vedelikku. Uuringule ei minda seetõttu, kuna naistel puudub teadlikkus, et just need sümptomid võivadki viidata rinnavähile.

“Naised pole rindade sümptomitest eriti teadlikud. Nad võivad arvata, et kõike saab ainult mammograafias tuvastada ja isegi, kui neil on sümptomeid, jäädakse ikkagi sõeluuringu kutset ootama. Ollakse ebakindlad, kas peaks arsti arvamust küsima või ootama sõeluuringut,” ütleb Soome Vähiregistri teadlane Deependra Singh.

Varasemates uuringutes on selgunud, et naised, kellel avastati sõeluuringus vähk, esines ligikaudu kümnendikul ka tunnuseid. Enamustel, kel rinnavähk avastati, siiski sümptomeid ei esinenud.

Singh´i epidemioloogia doktoritöös uuriti seoseid rinnavähi sümptomite ja rinnavähi vahel. Naistel, kel olid rinnavähile omaseid sümptomeid, liigitati kohe nende hulka, kel on suurem tõenäosuse risk rinnavähki haigestuda.

Rinnavähki haigestumise risk oli 8 korda suurem neil naistel, kes avastasid oma rinna seest sõlmekese. Kui sümptomite hulka kuulusid sõlm ja sissepoole hoiduv rinnanibu, kasvas selliste naiste rinnavähi tõenäosuse risk 22 kordseks.

“Seepärast peaksid naised kohe minema arsti juurde, kui nad tunnevad ebatavalisi sümptomeid, mitte ärgu jäägu ootama järgmist sõeluuringut.”

2019 aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringusse 50-69-aastaseid naisi.
Naisi kutsutakse sõeluuringusse iga kahe aasta tagant, olenemata nende isiklikust taustast. Naised, kes on sõeluuringu sihtgrupist nooremad või vanemad, peaksid rinnakaebuste korral pöörduma perearsti või naistearsti poole, kes teeb esmase läbivaatuse ning suunab vajadusel rinnauuringutele.

Rinnavähk on naiste kõige sagedasem vähivorm, olles jätkuvalt Eestis naiste vähipaikmetest esikohal. Rinnavähi varajases avastamises on kõige tähtsam roll sõeluuringul. Rinnavähi sõeluuring on kindlas vanusegrupis valdavalt kaebusteta naiste uuring rinnavähi avastamiseks varajases staadiumis, kui teiste uurimismeetoditega ei ole haigust avastada veel võimalik.

Ehkki sõeluuringu sihtrühm võiks olla laiem, on just 50–69-aastastel rinnavähi tekkesagedus suurim – rindade röntgenuuringul ehk mammograafias leitakse rinnavähk 4–6 naisel tuhande uuringu kohta.

Maailmas läbiviidud uuringute tulemusel saab väita, et sõeluuringutega on võimalik vähendada naiste suremust rinnavähki 30–35%. Igast sajast naisest, kes võiksid muidu rinnavähki surra, jäävad tänu sõeluuringutel osalemisele kolmkümmend viis elama!

Avafoto: Pixabay/marijana1

Loe lisaks:
Uuring: Toidulisandid võivad suurendada naha- ja rinnavähki haigestumise riski?

TEADLASED: Vähktõbe on võimalik juba algstaadiumis avastada

IGA KOLMAS inimene haigestub vähki. Täna sündinud lastest haigestuvad elu jooksul vähki pooled. Millest see tuleb?