NordenBladet — Riigi peaprokurör Lavly Perling tõi põhiseaduskomisjonile antud 2018. aasta ülevaates esile, et kriminaalasja lahendamisele kuluv aeg on viimaste aastatega kordades langenud. Kui 2015. aastal kulus selleks keskmiselt 579 päeva, siis möödunud aastal 170.

Menetluskiirust aitaks riigi peaprokuröri sõnul veelgi tõsta laiem digilahenduste kasutuselevõtt ja suurem paindlikkus menetlustoimingutes. 2018. aastal asus prokuratuuri tööle ka kübervaldkonnale spetsialiseerunud riigiprokurör, kes arendab asutuse digi- ja küberteadmisi.Põhiseaduskomisjoni liige Taavi Rõivas tunnustas prokuratuuri küberkuritegevuse vastase võitluse tähtsustamise eest. „Paraku kolib kuritegevus järjest enam küberruumi. Seetõttu on oluline, et meie prokuratuuril oleks küberroimade avastamiseks ja menetlemiseks parim valmisolek ja innovatiivsed meetodid,“ ütles Rõivas.

Põhiseaduskomisjoni esimees Jaak Madison tõstatas istungil küsimuse prokuratuuri sisekontrollist. „Eestis kehtib süütuse presumptsioon, aga siiski on juhtumeid, kus inimene kannab uurimise ajal meedias tohutu mainekahju ja hiljem mõistetakse ta kohtus õigeks. Seetõttu oli hea meel kuulda, et prokuratuuri eksimustega tegeldakse ning menetluste eel- ja järelkontrolli täiustatakse pidevalt,“ ütles Madison.

Allikas: Eesti Riigikogu