NordenBladet — Küllap paljud on enda organismi puhul märganud, et halb tervis ei tulene mitte halvast ilmast tingituna, vaid on tugevalt seotud vaimse rahuloluga, kirjutab The Week. Kõrges eas on võimalik samuti nooremaks muutuda – jah, isegi füüsiliselt!

Me jagame teiega viite tegevust, mida juba tänasest harrastama hakata, et enda tervist paremas vormis ja stabiilsena hoida.

1. Videomängud
Videomängud hoiavad vanemate inimeste meeled erksana. Teadlased palusid endale katsealuseks 60-85 aastaseid vabatahtlikke, kes olid nõus tulema mängima tempokaid videomänge. Osalejate oskuseid jälgiti alguses ja ka kuu aega hiljem, kui nad olid mänginud selle aja jooksul mänge kolm korda nädalas. Osalejate sooritused paranesid kardinaalselt ja ka nende mälutestid saavutasid paremaid tulemusi. Neuroteadlane Earl Miller üteb, et uuringud näitasid selgelt ära, et vanurid muutusid teadustöö käigus kognitiivselt nooremaks.

2. Koorilaulmine
Kooris laulmine loob inimesele ühtsustunnet. Rootsi teadlased jälgisid 15 koorilaulja pulssi ja nende löögisagedus varieerus, kui laulmise rütm ja muusika ning kaasaelamine muutus. Lauljate pulss lõi teiste lauljatega samas tempos, sest laulmine nõudis ühesugust hingamise rütmi. “Lauldes ollakse teistega samas taktis ja südames on harmoonia,” ütleb uurija Björn Vickhoff.

See võib olla põhjuseks, miks üheskoos laulmine tugevdab solidaarsust – olgu tegemist siis fännigrupi või töökogukonnaga. Laulmine nõuab kontrollitud hingamist, millel on samasugune rahustav mõju nagu jooga hingamisharjutustel.

3. Lugemine
Väljamõeldud lugude loomine muudab inimese meeldivamaks ja empaatilisemaks. See info on välja selgitatud läbi uuringu, kus osadel 18-75 aastastel paluti lugeda katkendeid välja mõeldud lugudest ja teistel ilukirjandust. Seejärel testiti, kuidas nad oskavad fotode järgi hinnata teiste tundeid ja väljamõeldud lugude lugejad said selles testis paremaid tulemusi, kui teised osalejad. See sõltub uuringu teostaja Emanuele Castano sõnul sellest, et väljamõeldud lugude lugejad saavad ligipääsu tegelaste eludele ja hakkavad seda reaalsuses ette kujutama ning see oskus säilib ka päriselu sotsiaalsetes olukordades.

4. Nostalgia
Nostalgitsemine ei lase tunda end üksinda, ega ärevil. Psühholoog Clay Routledge´i sõnul tekitab nostalgia helgust ja toob meelde armsaid kogemusi, mis kinnitab neile, et nad on olulised ja nende elul on mõte. Kõiksugused mälestused on igale inimesele olulised.

5. Päikesekaitse
Päikesekaitse kaitseb kortsude eest. Austraalia teadlased avastasid, et heleda nahaga vabatahtlikuna osalejad, kes kasutasid poole aasta jooksul päikese käes olles SPF15 kreeme nii peal, kaelal kui kätel, ilmutasid tunduvalt vähem vananemise märke, kui need, kes ei kasutanud. Kreemi kasutati nelja ja poole aasta vältel ning pandi peale kohe hommikul.

Kuna ultraviolettkiirgused kahjustavad kollageeni, mis annab nahale elastse ja noorusliku välimuse, on loogiline, et kui kiirgus ära blokeerida, naha vananemine aeglustub.

Avafoto: Pixabay/Jill Wellington

Loe lisaks:
UURING: Istuv töö on südamele ohtlik – isegi 10 minutit on juba liiast

EKSPERDID kummutavad 10 müüti päikese kohta

8 SOOVITUST, kuidas olla enesekindlam