NordenBladet — Põhjapoolkeral asuvad maad on kliimamuutusest võitnud, selgub USA-s Stanfordi ülikooli juures läbi viidud uuringust. Uuringus on vaadeldud kliima soojenemise mõju riikide majanduslikule arengule viimase 50 aasta jooksul. Uuringu järgi on globaalne temperatuuri tõus 1 kraadi võrra  toonud kasu käputäiele riikidele, mille hulgas on Island, Soome, Norra, Kanada, Rootsi ja Venemaa.

Soome majandusele andis kliima soojenemine juurde aastatel 1961-2010 tervelt 48 protsenti. Kõige enam võitis Island 92 protsendiga.

Numbrid põhinevad sellel, et tänu kliima soojenemisele on kasvanud põhjapoolkeral maaharimise võimalused ja inimeste heaolu. Nii viljakus kui inimeste produktiivsus on suurim seal, kui temperatuurid pole liiga kõrged ega madalad. Seetõttu tuleb külmadele maadele soojenemine kasuks. Asi on aga vastupidine seal, kus oli juba niigi soe.

Sooje maid on aga rohkem ja paljudele maadele on kliima soojenemine olnud katastroof. Uuringu järgi on kliima soojenemine suurendanud eri maade ebavõrdsust 25 protsendi võrra. Näiteks Indias on kuumus vähendanud majanduskasvu 31 protsenti, Sudaanis 36 protsenti ja Nigeerias 29 protsenti.

Maailma juhtivad majandused USA ja Hiina asuvad vööndis, kus suuri muutusi pole toimunud, aga see ei pruugi nii jääda.