NordenBladet — Eestis tehtav kvaliteetne traumatoloogia- ja ortopeediaalane õppe-, teadus- ja ravitöö toob Tartusse kaksteist noort ortopeedi ja arst-residenti mitmest Euroopa riigist. Külalisi võõrustava Tartu Ülikooli traumatoloogia ja ortopeedia professori Aare Märtsoni soov on innustada noori kolleege koguma eri riikidest kogemusi, mis toetavad nende kujunemist oma ala asjatundjateks.

Noored ortopeedid ja arst-residendid külastavad Tartut 12.–14. maini esmakordselt Euroopa traumatoloogide ja ortopeedide ühenduse EFORT (The European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology) koolitusprogrammi „Travelling Fellowship“ raames. Programmi eesmärk on parandada ja ühtlustada ortopeedia ja traumatoloogia valdkonna koolitusi, toetada uue põlvkonna ja praeguste arstide haridust ja täiendusõpet ning soosida isiklike erialaste kontaktide loomist.

Külastuse käigus tutvustavad Euroopa noored ortopeedid oma maa tervishoiukorraldust, kuulavad Tartu Ülikooli ja Tartu Ülikooli Kliinikumi arstide ja õppejõudude loenguid ning osalevad operatsioonidel.

Kliinilise meditsiini instituudi professori Aare Märtsoni sõnul on Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna ja Tartu Ülikooli Kliinikumi jaoks privileeg võõrustada ambitsioonikaid noori kolleege, kelle käes on traumatoloogia ja ortopeedia eriala tulevik. „Ortopeedia ja traumatoloogia on erialad, kus tööpõld on suur. Ortopeediliste operatsioonide pikad ravijärjekorrad, mis on probleemiks ka väljaspool Eestit, viitavad suurele erialasele nõudlusele. Seepärast on äärmiselt tähtis, et noortel oleks huvi traumatoloogia ja ortopeedia eriala vastu ning uute arstide järelkasv oleks järjepidev,“ rääkis Märtson.

Märtson tõdes, et Eestis pakutav traumatoloogia- ja ortopeediaharidus ning sel alal tehtavad operatsioonid on Euroopa meditsiiniülikoolide ja raviasutustega võrdselt kõrgel tasemel. „EFORT-i „Travelling Fellowshipi“ programmi kuulumine kinnitab seda. Üheskoos programmipartneritega on meie soov ühtlustada Euroopas pakutava erialase väljaõppe kvaliteeti ja töökultuuri. Seepärast näitame tulevasele traumatoloogide ja ortopeedide põlvkonnale eri riikide kogemusi, mis annaksid inspiratsiooni ning kinnitaksid eriala võimalusterohkust ja seda, kui oodatud on noored kolleegid eriala arstide töömaastikule.“

Rahvusvahelise programmi raames toimuvad visiidid kaks korda aastas, seda korraldavad föderatsiooni kuuluvate riikide ortopeediaühingud ja toetavad kohalikud haiglad. Eestis on programmi peakorraldaja Tartu Ülikooli ortopeedia dotsent ja Eesti Ortopeedia Seltsi president Katre Maasalu ning toetaja Tartu Ülikooli Kliinikum.

Euroopa noorte ortopeedide ja arst-residentide külaskäik kestab Eestis 17. maini. Viimasel kolmel päeval võõrustavad neid Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Ida-Tallinna Keskhaigla ortopeedid.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT