NordenBladet — 34. keemiapäevade teaduskonverentsil arutavad erialateadlased, kuidas enam panustada Eesti riigi ja ettevõtluse arengusse.

Eesti Keemiaseltsi presidendi ja Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) keemiaprofessori Margus Loppi sõnul on ühiskonnas on alati puudu teadmistest, ja keemia on üks selline valdkond, kus teadmiste puudujääk nii ettevõtetes kui ka riigiasutustes on eriti terav.

Eesti Keemiaselts korraldab 18. aprillil Tallinna Tehikaülikooli aulas teaduskonverentsi, et saada ülevaadet Eesti keemiateaduse saavutustest ja praktilistest rakendustest, vahetada omavahel uusi tulemusi ja ideid ning edendada omavahelist koostööd. Konverentsil osalevad teadlased Tartust, Tallinnast, aga ka Turust ning Cambridge’ist.

Plenaarettekannetega esinevad akadeemikud Andres Öpik ja Enn Lust, professorid Tiit Land Tallinna Ülikoolist, Ivo Leito ja Miia Rannikmäe Tartu Ülikoolist, Tõnis Kanger ja Riina Aav TalTechist, Tuuli Käämbre Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudist ning Tapio Salmi Åbo Akadeemiast.

Eesti Keemikute Selts, keemiaseltsi eelkäija, registreeriti 21. juulil 1919. a. Sarnaselt Soome keemiaseltsiga, mis ka tänavu 100. aastapäeva tähistab, on ka Eesti keemiateadlaste ühendus üks esimesi keemiaseltse maailmas. Sada aastat tagasi sõnastasid asutajad Arnold Aljak, Jüri Annusson ja Friederich Mirka seltsi eesmärgid järgmiselt: „Eesti keemikute ühendamine ühiseks kutsealaseks tööks, Eesti keemiateaduse ja -tööstuse ning majanduselu arendamiseks ja kutsealaste huvide kaitseks.“ Professor Margus Loppi sõnu on need eesmärgid praegu, sada aastat hiljem, endiselt aktuaalsed.

Eesti Keemiaseltsi eesmärkideks on täna keemiateaduse ja keskkonnasäästliku keemiatööstuse areng, keemiahariduse edendamine ja -teaduse populariseerimine ning Eesti loodusvarade efektiivse, keskkonnasäästliku ja jätkusuutliku kasutamise toetamine.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT