NordenBladet — Peaminister Jüri Ratase juhitav valitsus astus eile (29.aprillil) riigikogu ees ametivande andmisega ametisse.

Ratase sõnul soovib valitsus seista sidusa ja kõiki inimesi väärtustava riigi eest. “Eesti tuleviku vundament on ühtehoidev ja tark ühiskond, kus iga inimene on hinnatud. Samuti peab riik tervikuna tagama oma teenuste ja tegevuse peresõbralikkuse ning pöörama rohkem tähelepanu neile, kes enim abi vajavad. Neis põhimõtetes – et me toetume sellele, mis Eestimaa inimesi ühendab – leppisid koalitsioonipartnerid ka selgelt kokku,” ütles Ratas.

Tema sõnul on meie julgeoleku ja edukuse aluseks ka kuulumine Euroopa Liitu ning NATOsse. “Väikeriigina on meile väga oluline tihe ja rahvusvahelisi reegleid austav koostöö rahvusvahelistes organisatsioonides ning teiste riikidega,” lausus Ratas.

Lisaks peaministrile kuuluvad uue valitsuse koosseisu haridus- ja teadusminister Mailis Reps, justiitsminister Raivo Aeg, kaitseminister Jüri Luik, keskkonnaminister Rene Kokk, kultuuriminister Tõnis Lukas, maaeluminister Mart Järvik, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, rahandusminister Martin Helme, rahvastikuminister Riina Solman, riigihalduse minister Jaak Aab, siseminister Mart Helme, sotsiaalminister Tanel Kiik, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Marti Kuusik ning välisminister Urmas Reinsalu.

Võrreldes eelmise valitsusega kaotati tervise- ja tööministri ning sotsiaalkaitseministri ametikoht, mille asemele loodi taas sotsiaalministri positsioon. Juurde loodi rahvastikuministri koht. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri asemel on uues valitsuses väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister.

Oma esimesele istungile koguneb valitsus sel neljapäeval.

Uuel valitsusel on viis prioriteeti: peresõbralik Eesti, sidus ühiskond, teadmistepõhine majandus, tõhus valitsemine ning vaba ja kaitstud riik.




Fotod: Valitsuse ametivanne Riigikogus, 29.04.2019 (Stenbocki maja)
Allikas: Eesti Riigikogu