NordenBladet – Mjøstårnet ehk Mjösa torn avati ametlikult 15. märtsil 2019 ning tegu on kõrgeima puithoonega kogu maailmas. Norras Brumunddali linnas asuv 18-korruseline Mjøstårnet on 85,4 meetri kõrgune. Hoones asuvad hotell, korterid ja kontoriruumid.

Hoone põrandaelementides kasutati Metsä Woodi valmistatud kiiret, kerget ja keskkonnasõbralikku lamineeritud vineerpuitu. Mjøstårnet sümboliseerib keskkonnasõbralikku mõtlemist ehituses. Hoone tõestab, et puidust on võimalik ehitada ka kõrgeid hooneid.

Nii kõrge puithoone projekteerimistöö oli Voll Arkitekteri arhitektile ja partnerile Øystein Elgsaasile väljakutse. “Soovime inspireerida teisi ehitama samamoodi,” sõnas Øystein Elgsaas. “Selle hoone konstruktsioon sarnaneb tavapäraste hoonete omaga, aga elementide mõõdud on harilikust palju suuremad.” Nii Mjøstårneti konstruktsioon kui ka fassaad on valmistatud puidust. Kandekonstruktsioon koosneb liimpuidust postidest, taladest ja diagonaaltaladest.

Alumised kümme korrust on valmistatud kokkupandavatest puitelementidest. Ülemiste korruste platvormid on betoonist, et hoonet koos hoida ja kõikumist vältida. Liimpuitu on kasutatud ka põrandaelementides. Eesmärk oli hoone ehitamisel kasutada kestlikke kohalikke puittooteid ja teha koostööd kohalike tarnijatega.

Foto: Metsä Group