NordenBladet – Eesti üks rahvustoit on odrajahust valmistatud karask, seda on lihtne küpsetada ja võib öelda lausa, et tegu on laisa inimese leivaga. Klassikaliselt on karask on keefiri, hapu‑ või petipiima, kohupiima või ka jogurtiga tehtud odra‑ või jämeda nisujahu tainast küpsetis. Oder sisaldab B-rühma vitamiine (sh foolhapet) ning E-vitamiini, samuti aitab oder alandada kolesteroolitaset ning tekitab pikaks ajaks täiskõhutunde.

Mina teen karaskit alati vähemalt kolme jahu segust ning keefiriga. Soodat, pärmi ega mõnda muud kergitusainet ei kasuta – kerkib niisamagi ilusti. Krõbedaks küpsetatud ahjusoe karask maitseb imehästi ning seda on tunduvalt lihtsam valmistada kui leiba. Pole vaja juuretist ning oodata taigna kerkimist. Jagan teile täna ühte oma karaskiretsepti.

https://www.instagram.com/p/BwJtYIBnSZ7/

Helena-Reeda kodune kanepiseemne karask vahtrasiirupiga:

Vaja läheb (ühe suure pätsi jaoks):
600-800g 2,5%-list keefiri
300-400g odrajahu
150-200g kaerajahu (või tatrajahu)
150-200g nisujahu (või maisijahu)
2 muna
2-3 spl vahtrasiirupit
2-3 spl linaseemneõli
7-9 spl kõrvitsaseemneid
5-6 spl päevalilleseemneid
2 spl seesamiseemneid
2 spl kooritud kanepiseemneid
roosat Himaalaja soola (lisada julgelt)

Mina segan kõik kokku, mingit kindlat järjekorda mul pole, segan kergelt läbi (nii et muna on jahuga segunendud) ning panen kas leivavormi või kakukestena plaadile. Teinekord leivavormis tehes tõstan siis välja, kui vormil juba kuju saavutatud, võtan vormist välja, keeran kakul “pea allapoole” ning küpsetan kaku-kõhualuse ka ära. Mida krõbedamad jäävad, seda paremini maitsevad. Kõige paremini maitsevad soojana ürdivõiga. Mina teen basiiliku-spinati võid (sega kokku purustatud bassiilik, spinat ja või. Väga hästi sobib ürdivõi sisse ka riivitud küüslaauk ja karulauk).

Mida enam erinevaid seemneid lisate, seda kaloririkkama küpsetise muidugi saate. Ühe pätsi kalorsus võib küündida 3000-4500 kalorini (cm laiuses viilus umbes 300-450kcal mistõttu juba ühest kahest viiulst saab korraliku kõhutäie). Mis aineid kakukesest saate? Antud retsepti järgi karask sisaldab ohtralt kasulikku biotiini, foolhapet, fosforit, kaltsiumi, naatriumi ning B1, B6, B12, C, D ja E vitamiini .

Head isu!




https://www.instagram.com/p/Bv8yv_0n2db/

Fotod: NordenBladet/Helena-Reet Ennet