NordenBladet — Enamus soomlasi arvab, et pagulaste seksuaalkuritegude põhjuseks on erinev kultuur ja usk. Küsitluse andmetel leiab nii 65 protsenti soomlastest. Soome väljaanne Helsingin Sanomat tellis vastava küsitluse pärast seda, kui Oulus ja Helsingis olid tulnud päevavalgele pagulaste poolt toime pandud seksuaalkuriteod. Välismaalt varjupaiga taotlejatena Soome tulnud mehed panid eriti palju toime lastevastaseid seksuaalkuritegusid ja nüüd otsitakse põhjuseid, miks see nii on.

Pärast juhtumeid asusid Soome võimuliit ja opositsioon koos kiiresti karmistama karistusi seksuaalkuritegude eest. Soome ühiskond on jagatud pärast seksuaalkuritegusid kahte leeri. Üks leer, keda esindab põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho leiab, et põhjus on islamimaadest tulnud noortes meestes. Teised leiavad, et usul pole tähtsust ning soomlased panevad samamoodi toime seksuaalkuritegusid. Soomlastest peavad seksuaalkuritegude põhjuseks usku ja kultuuri peamiselt põlissoomlaste toetajad, samas kui roheliste ja vasakpoolsete toetajad leiavad, et see nii ei ole.

Põlissoomlaste toetajad on ka kõige rahulolematumad praeguse valitsuse reageerimisega seksulaakuritegudele.

Kõige suurem osa, 26 protsenti soomlastest leiab, et seksuaalkuritegude tõrjumiseks tuleks karistusi karmistada.

Uuringu järgi pole seksuaalkuriteod pannud inimesi negatiivsemalt pagulastesse suhtuma, vähemalt mitte võrreldes kolme aasta taguse ajaga. Uuringu järgi peab pool soomlastest pagulasi ja varjupaiga taotlejaid küllalt suureks ohuks Soomele ja soomlastele, nii ei arva 44 protsenti soomlastest. 2016. aastal vastas 65 protsenti soomlastest, et pagulased ja varjupaiga taotlejad kujutavad küllalt suurt ohtu Soomele ja soomlastele.

Küsitlus viidi läbi 22-27. jaanuaril ja selle teostas Kantar TNS Oy.