NordenBladet — Soome kinnisvaraturul on toimunud pööre, kus pakkumine ületab üle mitme aastakümne nõudlust ja korteri ostmisel tasub hinnas tingida. Pärast aastaid kestnud ehitusbuumi valmib tänavu Helsingi piirkonnas rekordarv uusi korterid. 2019. aastal valmib Soomes ligi 10 000 korterit enam kui aasta varem – rohkem kui viimaste aastakümnete jooksul. Soomes on piirkondi, kus on väga suur korterite ülepakkumine, vahendab Yle.

Ülepakkumine mõjutab ka vanemate korterite turgu, kus nõudlus on järsult vähenenud. Usk kinnisvara hindade ja üüride jätkuvasse tõusu on löönud kõikuma.

Statistikaameti värske info kohaselt tehti Helsingi piirkonnas eelmisel aastal vähem tehinguid kui aastatel pärast 2014. aastat. Mujal Soomes langes tehingute arv viimaste aastakümnete madalaimale tasemele. Kinnisvara müüjad peavad arvestama suurema konkurentsiga, ostjad aga hoolikalt uurima, mida ostetakse. Samuti tasub uute korterite ostjatel kõvasti tingida. Lahti ja Seinäjoki suguste linnade puhul võib öelda, et üüriturul ületab pakkumine kõvasti nõudlust. Helsingis ja Tamperes on olukord üürileandja seisukohalt parem.

Asjatundjate väitel on nõudlus üüripindade järele jätkuvalt olemas, sest hinnad on kerkinud nii kõrgele, et paljud ei suuda enam korterit osta. On selliseid palgagruppe, mille juures inimesed ei suuda enam korteri soetamiseks raha säästa ja nad on tulnud üüriturule. Kela suunab samuti kliente üüriturule, kui oma korteri kulud ületavad teatud piiri.

Üürihinda tõstavad omakorda remondikulud, kuna paljud korterid vajavad remonti ja kulud kirjutatakse üürihinda sisse.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT