NordenBladet — Eilsest, (30. jaanuarist 2019) on avatud konkurss L’Oréal–Balticu stipendiumile „Naised teaduses“. Eesti, Läti ja Leedu väljapaistvatele naisteadlastele antakse välja seitse 6000 euro suurust stipendiumit. Esmakordselt nomineeritakse igast Balti riigist üks stipendiaat L’Oréali ja UNESCO rahvusvahelisele tõusvate talentide ühiskonkursile (International Rising Talent).

Igas Balti riigis antakse konkursipõhiselt välja üks stipendium kuni 40-aastasele doktorikraadiga naisteadlasele oma uurimistöö elluviimiseks loodusteadustes, keskkonnateadustes, füüsikas või tehnikateadustes. Lisaks antakse Lätis välja kaks ning Eestis ja Leedus üks stipendium kuni 33-aastasele naisdoktorandile oma uurimistöö lõpetamiseks neis valdkondades

L’Oréali „Naised teaduses“ stipendiumitele saab kandideerida 30. jaanuarist 7. märtsini 2019 programmi veebilehel www.forwomeninscience.com.

Lätis hakati L’Oréali stipendiume välja andma 15 aastat tagasi. Selle aja jooksul on tunnustatud kokku 42 sädelevat naisteadlast. Kaks aastat tagasi liitusid programmiga Eesti ja Leedu. „Naised teaduses“ stipendiumiga on seni tunnustatud kahte Eesti teadlast: dr Els Heinsalu ja dr Karin Kogermanni.

Stipendiumiprogrammi kutsus Lätis ellu programmi patroon, Läti Vabariigi endine president Vaira Vike-Freiberga. Täna toimib see koostöös Läti Teaduste Akadeemia, Leedu Teaduste Akadeemia, Eesti Teaduste Akadeemia ja UNESCO Balti riikide rahvuslike komisjonidega ning on ainus toetusprogramm neis riikides, mis toetab nimelt naisteadlaste ametialast arengut ja nende jaoks oluliste eesmärkide saavutamist.

Ülemaailmne „Naised teaduses“ programm loodi 1998. aastal. Alates sellest ajast on UNESCO ja L’Oréal panustanud ühiselt selle programmi kaudu teadustegevusse, samuti püüdesse naisteadlaste arvu suurendada ning soolist võrdõiguslikkust ka teadusmaailmas edendada. Selle kaudu mitte ainult tunnustatakse naisteadlasi, vaid ka aidatakse neil oma eesmärkideni jõuda ning oma saavutusi võimalikult laialt tutvustada.

Programmi raames on tänaseks toetatud rohkem kui 2700 noort naist 115 riigist üle maailma. Oma karjääri tipus on tunnustuse saanud 97 tippteadlast – nende seas Elizabeth H. Blackburn ja Ada E. Yonath, kes on mõlemad Nobeli auhinna laureaadid.

L’Oréal‒UNESCO rahvusvahelise tõusvate talentide programmi siht on tunnustada silmapaistvaid naisteadlasi ja toetada lootustandvaid noori naisteadlasi nende karjääri vältel. Programmi valitakse 15 naisteadlast riiklike ja piirkondlike parimate stipendiaatide hulgast viiest regioonist (Aafrikast ja Araabia riikidest, Aasiast, Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast), et neid inspireerida ja julgustada nende teekonda teadusmaailmas.

Lisainfo
Karin Laar
Korporatiivkommunikatsiooni ja meediajuht Baltikumis
L’Oreal Poland & Baltic HUB
+372 5333 1232
Karin.LAAR@loreal.com
Projekti koduleht: www.fwis.fr

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT