NordenBladet — Oulu linnavalitsuse otsusega lõpetati varjupaiga taotlejatele mõeldud külaskäigud lasteaedadesse ja koolidesse, mida on aastaid korraldatud. Tegemist on külaskäikude ajutise lõpetamisega, aga pagulastega tegelevad organisatsioonid peavad seda valeks signaaliks ja rassistlikuks otsuseks, vahendab Yle.

Ettepanek selliste pagulastele mõeldud külaskäikude lõpetamiseks tuli lapsevanematelt. Inimesed on hakanud lapsevägistamise massiliste juhtumite taustal uurima, kas sellised külaskäigud kujutavad endast turvariski.

Politsei info kohaselt sellised külaskäigud teadaolevalt riski ei kujuta.
Soome asjatundjad peavad sellist otsust lühinägelikuks, mis võib olukorda veelgi halvendada, kui varjupaiga taotlejaid hakatakse tõrjuma.

Eri organisatsioonid nagu Punane Rist ja teised on selliseid pagulaste külaskäike koolidesse ja lasteaedadesse korraldanud juba aastaid. Külastuste ajal on kohal lasteaedade ja koolide töötajad.

Tampere ettevõtja ja endine varjupaiga taotleja Rajkumar Sabanadesan peab sellist otsust rumalaks. Tema väitel on seni räägitud, et probleemide lahendamiseks tuleks migrandid ja varjupaiga taotlejad sulandada ühiskonda. See aitab tulijatel tööd leida ja kohaliku elanikkonnaga tuttavaks saada. Uus otsus aga viib asjad hoopis teise suunda.

Sabanadesan ütles, et selle otsusega karistatakse kõiki pagulasi, aga kõik ei pane toime kuritegusid. Selline pagulaste kollektiivne karistamine on tema väitel väär.

Oulu linnavalitsuse väitel on tegemist ajutise otsusega. Lapsevanematega on kavas nüüd kõik asjaolud läbi arutada.