NordenBladet – Hoolikas kätehügieen aitab nakkushaigusi eemal hoida, seepärast tasub just viirushaiguste leviku ajal puhastada käsi põhjalikult. Vähene käte hügieenile tähelepanu pööramine on kõige tavalisem nakkuste leviku põhjus. Nakkushaiguste vältimiseks on tark hoida käed puhtad nii kodus, koolis, tööl, restoranis kui ka kõikjal mujal.

Mõni aasta tagasi Suurbritannias läbi viidud, kolm aastat kestnud ja 20 000 täiskasvanut hõlmanud uuring tõestas, et kui pesta käsi regulaarselt ja õigesti, on võimalik vähendada viirushaigustesse haigestumist koguni 15–20 protsendi võrra. Käsi tuleb põhjalikult pesta tööpäeva alguses või juhul, kui käed on nähtavalt mustad. Kui pesta käsi seebi ja veega 15 sekundit, väheneb neil võõra mikrofloora hulk 10 korda, 30 sekundi jooksul aga juba ligi 1000 korda. Sellegipoolest tuleb käsi pesta mõistlikkuse piires, sest ülemäärane pesemine võib naha kaitsebarjääri lõhkuda, samuti võivad mõningate bakterite tüved seebilahuses paljuneda. Igapäevase kätehügieeni juures, eriti viirushaiguste leviku kõrgajal, on kätepesu kõrval olulised ka käte antiseptika ja nahahooldus.

Hügieeniline ja kirurgiline käte pesemine
Käte pesemise eesmärgiks on mustuse, mikroorganismide ja eoste mehaaniline eemaldamine.

Hügieenilisel käte pesemisel pestakse käed suunaga sõrmeotstest randmeni. Soovituslik käte pesemise kestus on 40–60 sekundit.

Hügieeniline kätepesu teostatakse:
– kui käed on nähtavalt määrdunud või kokku puutunud vere või teiste kehavedelikega
– kui käed on kokku puutunud eoseid moodustavate mikroorganismidega
– enne töövahetuse algust ja pärast töövahetuse lõppu
– enne söömist
– enne patsientide/klientide söötmist
– pärast jäätmete käitlemist
– pärast tualettruumi kasutamist või mähkmete vahetamist
– pärast nina nuuskamist, köhimist või aevastamist.

Kirurgilisel käte pesemisel pestakse käed suunaga sõrmeotstest küünarnukini. Käte pesemise kestus on vähemalt 3–5 minutit. Kirurgilisele kätepesule järgneb alati kirurgiline käte antiseptika.
Kirurgiline kätepesu teostatakse:
– enne kirurgilisi protseduure (operatsioonid ja invasiivsed protseduurid).

Käsi hõõrutakse mehaaniliselt kätepesuainega, millele järgneb käte loputamine ja kuivatamine. Olulise tähtsusega on käte kuivatamine, sest mikroobide hulk niisketel kätel on suurem kui kuivadel ja märgadele kätele antiseptikumi kandmine vähendab vahendi toimet.

Kuidas on õige käsi pesta?
1. Niisuta käed ja randmed ning kata seebiga.
2. Aseta parem peopesa vasaku käe peale, hõõru käsi ja vaheta käte asetus.
3. Aseta peopesad vastamisi, sõrmed vaheliti ja hõõru.
4. Hõõru ringjate liigutustega sõrmi, mis on nagu suletud peopessa.
5. Ringsed liigutused vasaku käega ümber parema pöidla ja kätevahetus.
6. Vasakus peopesas keeravad liigutused, et pesta parema käe sõrmede tipud ja vastupidi.

Korda kätepesu kuni 6 korda seniks kui käed puhtad. Loputa ja kuivata.

Milliseid vigu käsi pestes tehakse?
Kõige sagedamini unustatakse hõõruda seepi pöidlapealsetele, küünealustele, sõrmevahedele ja -otstele. Korralikult tuleks pesta ka sõrmuste alla jäävat nahka, sest muidu hakkavad seal niiskuses bakterid paljunema. Seep tuleks voolava vee all maha loputada sõrmedest küünarnukkideni.

Millega käsi pesta?
Kõige levinum ja tuntuim kätepesuvahend on seep. Seebi efekt tuleneb vees lahustuvatest rasvhappesooladest. Seebi kvaliteet oleneb valmistamiseks kasutatavatest rasvainetest ja lisanditest. Tänapäeval on palju allergiaid, õhusaastet ning reostust, mistõttu hindavad inimesed aina enam kvaliteetseid hooldustooteid , sest pole midagi tähtsamat kui enda ja lähedaste tervis ning heaolu.

Milliseid seepe kasutada?
Kõige kvaliteetsemad on muidugi käsitööseebid – need on valmistatud väikestes kogustes, mistõttu on pidev kontroll kvaliteedi üle. Ent mitte kõik käsitööseebid ei vasta kosmeetikatoodete standarditele (kas ei ole õige pH tasemega, sisaldavad allergeene või on sellelks ajaks kui te kasutama hakkate juba halvaks läinud). Seetõttu päris põlve otsas tehtud kosmeetikatooteid silmad kinni usaldada ei maksaks.

Millist seepi võiks kasutada tundliku nahaga inimene?
Elisheva & Shoshana tooted on spetsiaalselt välja töötatud tundliku nahaga põhjamaalastele. Kõik E&S tooted läbivad range kvaliteedikontrolli ja igat partiid testitakse NordenApothecary laboris, et garanteerida tippkvaliteet ja nõuetele vastavus. Kui partii kontrolli ei läbi, siis tooteid turlue ei lasta. Kõik E&S tooted on arvel ja heaks kiidetud Euroopa kosmeetikatoodete teavitusportaali (CPNP) poolt. E&S tooted on nahasõbralikud ja tõhusad ning sobilikud ka rasedatele ja väikelastele.

Elisheva & Shoshana (E&S) käsitsi valmistatud “Võilille ja kitsepiima seep” on õrn, lõhnatu, toitva koostise ning nahka puhastavate ja kaitsvate omadustega pesuvahend nii kätele kui kehale. Eestimaa puhastelt põldudelt kogutud võilille õied lisavad seebile kauneid kollakaid ja rohekaid looduslikke värvilaike, tehes igast seebist justkui pisikese kunstiteose. Võilille (Taraxacum officinale) peetakse üheks võimsaimaks Põhjamaiseks ravimtaimeks. Kitsepiim on aga tuntud kui looduse eliksiir, mis sisaldab rohkelt A, B6, B12 ja E vitamiine, millel on oluline roll naharakkude uuenemisel ning proteiine, mis aitavad nahalt eemaldada aknet tekitavaid baktereid. E&S´i luksuslik “Võilille ja kitsepiima seep” on nahasõbralik, tõhus ja kestab kaua. Sobib hästi ka õrnale ja tundlikule nahale.

https://www.instagram.com/p/BoPZ1zKnOyi/

https://www.instagram.com/p/BrCyNhYH5JA/

https://www.instagram.com/p/Bq2SsLRH7bu/