NordenBladet — Soomes on viimasel ajal üha rohkem kõneaineks välismaalaste seksuaalkuriteod, kuna neid esineb väga palju. Välismaalastest elab eestlasi Soomes kõige rohkem, aga seksuaalkuritegusid panevad nad toime kõige vähem. Kõige enam panevad seksuaalkuritegusid toime iraaklased.

Välismaa kodanikest elab Soomes kõige enam Eesti kodanikke – 2017. aastal oli Eesti kodanikke 51 539, Vene kodanikke 29 183, Iraagi kodanikke 11 729, Hiina kodanikke 8742, Rootsi kodanikke 8018, Tai kodanikke 7533, Somaalia kodanikke 6677 ja Afganistani kodanikke 5792. Kokku oli Soomes 2017. aastal välismaa kodanikke 249 452.

Välismaa kodanikest panid aga seksuaalkuritegusid kõige rohkem toime Afganistani kodanikud – 138 kuritegu 10 000 inimese kohta, järgnevad Iraagi kodanikud (134 kuritegu), Süüria kodanikud (41 kuritegu), Türgi kodanikud (41 kuritegu), Rootsi kodanikud (29 kuritegu), Somaalia kodanikud (28 kuritegu), Vene kodanikud (6 kuritegu) ja Eesti kodanikud (5 kuritegu). Soome enda kodanike vastav number on kõige pisem – 3 seksuaalkuritegu 2017. aastal 10 000 inimese kohta.

Iraaklaste puhul on naise vägistamine märk allumatusest. Iraagis on teatud klannidel eriline aukultuur, mille järgi võib mees teha naisele, mida ta tahab ja seda ilma mingite tagajärgedeta, räägib Iraagi naiste ühenduse juht Soomes Ala Saeed. Enda vägistamises jääb Iraagis süüdi naine ja teda karistatakse selle eest peksu või aumõrvaga. Paljud Iraagi naised, keda vägistatakse, ei julge sellest rääkida isegi oma emale, vahendab Ilta-Sanomat.

Politseile pole see jutt võõras, kuna paljud Iraagist tulnud inimesed on põgenenud klannide-sisese vägivalla eest. Palju on ette tulnud juhtumeid, kus Iraagi naine ei taha, et tema mees saaks teada, et teda on vägistatud. Naine kardab, et mees tapab ta pärast seda ära.

Möödunud, 2017. aastal panid afgaanid ja iraaklased toime seksuaalkuritegusid Soomes 40 korda enam kui soomlased. Seksuaalkuritegusid panevad arvuliselt kõige enam toime iraaklased. Näiteks 2018. aasta esimese 11 kuu jooksul panid iraaklased toime kahtlustuste kohaselt 157 seksuaalkuritegu. Iraaklased on eestlaste ja venelaste järel kolmas suurem rahvusrühm Soomes.

Seksuaalkuritegude arv on Soomes plahvatuslikult kasvanud pärast 2015. aasta pagulaskriisi, kui Soome tuli väga palju Afganistani ja Iraagi pagulasi. Põhjus võib olla selles, et  Iraagist ja Afganistanist tulid Soome noored mehed. Samas panevad Afganistani ja Iraagi noored mehed seksuaalkuritegusid toime 14 korda enam kui Soome noored mehed.Iraaklaste ja afgaanide suurema kuritegevuse põhjus on ka selles, et nad on tulnud sõjapiirkonnast, mis muudab inimesed vägivaldsemaks. Soomes oli ajaloo kõige suurem kuritegevus pärast 1918. aasta kodusõda.

Põhjuseks on ka see, et Soome tulnud noored iraaklased ja afgaanid on eemal oma perekondadest ja lähedastest ning sotsiaalne kontroll, mis neid kodumaal vaos hoiab on kadunud. Lähedased on paremad kuritegude ärahoidjad kui politsei. Samas on Iraagis ja Afganistanis tavaline ka peresisene auvägivald.

Soome kriminoloogidele ei tule aga Iraagist ja Afganistanist pärit inimeste suur kuritegevus üllatusena: nad on võõral maal, mille keelt ja olusid nad ei tunne. Nad ei saa hakkama ega leia tööd. Sellises olukorras on eeldused kuritegevuseks väga suured.

Soomes on välismaalaste kuritegevus küllalt uus nähtus. Esimesed sisserändajad saabusid Soome alles 1990ndate algul ja seda Somaaliast. Enne seda oli Soomes välismaalasi vaid 0,5 protsenti. Vietnami paadipõgenikud tulid 1980ndatel aastatel, aga nende puhul suurt kuritegevust ei esinenud. 1990ndate algul kardeti Nõukogu Liidu lagunemisega seotud kuritegevuse kasvu, aga seda ei tulnud. Teatud määral tõstis kuritegevust ingerisoomlaste tulek, aga seda vaid lühiajaliselt ja Helsingi piirkonnas.