NordenbBladet – Meie suure Soome ringreisi neljandal hommikul tervitas meid taas päike. Tundsime ennast juba vanade reisisellidena, sest üksjagu kilomeetreid oli juba maha sõidetud (Tallinn – > Helsingi -> Tampere -> Vaasa -> Oulu). Täna ootas meid ees kõige pikem sõit (Oulu -> Kemi -> Tornio -> Kolari -> Kittilä -> Levi).

Oulu linna rajas 1605. aastal Rootsi kuningas Karl IX veidi varem rajatud Oulu kindluse juurde. Vanasti oli Oulu tuntud tõrvatootmiskeskus ning suuruselt Turu järel teine linn kogu Soomes. Täna on Oulu kiiresti kasvav tehnoloogiakeskus ning paljude jaoks armastatud kuurortlinn. Ja siin on tõesti ilus, ega Nallikarit Oulus asjata Põhjamaade Riviera´ks kutsuta – 1 km pikkune liivarand, matkamisvõimalused, Vauhtipuisto mängupark (Hietasaarentie 9), ratsutamishuvilistele Ponitila, lisaks minigolf ja muud spordialad (näiteks 600km jalgrattateid/kergliiklusteid). Mitte kaugel Oulu kesklinnast (Liminga vallas on Lille- ja loomapark Escurial vt. Kukka- ja eläinpuisto Escurial / Escurial Zoo and Flower Park – Paavolantie 83 C, 91900 Liminka). Vaatamsiväärsustest on kindlasti lahe ka Turkansaare vabaõhumuuseum, kus saab tutvuda põliste elamisviisidega nagu maa- ja metsaharimine, karjapidamine, kalastamine ja tõrvaajamine. Muuseumi territoorium koosneb kahest lopsaka taimestikuga saarest – Turkansaarest ja Siikasaarest. Kõige tuntum turismiobjekt on Oulus aga Ainolapargi ääres asuv Põhja-Põhjamaa muuseum (Pohjois-Pohjanmaan museo / Northern Ostrobothnia Museum). Kõiki, keda huvitab kultuuriajalugu, tasub seda külastada! Aadress on Ainolanpolku 1, 90130 Oulu. Põnev asutus Oulus on ka Myllytulli piirkonnas (Nahkatehtaankatu 6) asuv Tietomaa teaduskeskus (Tiedekeskus Tietomaa) – keskuse ülesanne on tutvustada tavainimestele teaduse ja tehnika saavutusi lõbusal ja köitval viisil.

Meie sõime hotellis hommikust (vaata pilte SIIT), pakkisime asjad taas auto peale ning sõitsime hotelli juurest Oulu kesklinna, kus jalutasime natuke ringi, tegime mõned pildid vanalinnast ning mul oli kaks kokkusaamist/nõupidamist. Seejärel asusime Kemi ja Tornio poole teele.

https://www.instagram.com/p/BpRIIP3H-9t/

https://www.instagram.com/p/BpRI_67H6_8/

















Oulust Kemi´sse on natuke üle 100km – rahulikult sõites ca 1.30h. Kemi on 21 019 elanikuga (rahvaloendus, 31 August 2018) väikelinn Rootsi piiri ligidal, mille asutas 1869. aastal Vene keiser Alexander II. Põhja-Soome näitab, et polaarjooneni ulatuv Soome on midagi palju enamat, kui pealinn Helsingi. Alates Kemist avanevad täiesti uued vaated ning on võimalik kogeda täiesti teistsugust Soomet. Mida enam põhjapoole – seda eksootilisemaks läheb. Botnia lahe kaldal asuv Kemi linn on tuntud merelinn ning talvel püüab turiste Sampo jäälõhkujaga (see võimaldab 4 tunnisel arktilisel meresõidul jäälõhkujalt otse jää peale minna ning termoülikonnas jääpankade vahel ujuda). Aadress Sampotie 137, Kemi 94900 ning kruiisi “Arctic Icebreaker Cruise”, saab broneerida läbi nende kodulehe.

Põnev turismimagnet on Kemis ka  Snow Castle Resort (Lumilinnankatu 15, Kemi 94100) – väidetavalt maailma suurim lumelinn/keskus, kus on SnowRestaurant365, jääbaar, lumest ja jääst skulptuurid (lumelinn), restoran Lumihiutale, Sea Lapland Day Spa jne. PS! Erinevaid väiksemaid lumelinnu on Põhja-Soomes Lapimaal mitmeid. Huvitav koht külastamiseks on ka juveliir Teuvo Ypyä asutatud Kemi vääriskivimuuseum – Kemin Jalokivigalleria (Kauppakatu 29, Kemi 94100), kus on muuseas kroon (vt Wikipedia pilti SIIT), mis valmistati Soome Kuningale, aga kuna Soomest sai Vabariik, ei ole seda krooni kunagi kasutatud. Põnevatest juveelidest on seal näiteks ka Marie Antoinette´ile kuulunud 647 teemantiga kaelakee.


https://www.instagram.com/p/BpRTlmhH_OR/

https://www.instagram.com/p/BpRWNb5nyYH/

https://www.instagram.com/p/BpRWmXiHOBN/

Tornio tuntumad vaatamisväärsused/ külastatumad turismiobjektid on: Tornionlaakson Maakuntamuseo (The Provincial Museum Of Tornio Valley, Torikatu 4, Tornio 95400); Duudsonit Activity Park – TornioHaparanda (Vesaisenkatu 1, Tornio 95400); Tornio kirik (Seminaarinkatu, Tornio 95400).  Tornio kirik ehitati 1647 aastal aga 1682 põles maani maha ning taasehitati 1684 vana kiriku lähedale. Kirik pühendati Rootsi kuningannale Hedvig Eleonora´le (elas aastatel 1636-1715 ja oli Rootsi kuninga King Charles X abikaasa ) ja on tänaseni vanim puust ehitatud töötav kirik Lapimaal. Hedwig Eleonora oli suhteliselt poliitikakauge kuid dominantne persoon, kes mitmeid kordi regendina ka valitses ning oli muuseas 61 aastat kuningliku kohtu de facto first lady ent oli pigem tuntud kui kirglik kaardimängija, hasartmängusõber ning uhkeid pidusid korraldav lesk.

Tornios tahtsin väga minna ka 1873.aastal Karl Johan Boström´i poolt asutatud Tornion Panimo õlletehasesse.  Praegune tehase juht Kaj K. lubas meile isiklikult privaatse tehasetuuri teha ning saatis veel hommikul kirja, et ootab meid, aga kahjuks venisid mul eelnevad koosolekud nii pikaks, et aeg hakkas näpistama ja kuna Torniost-Levisse, kus tollel õhtul pidime ööbima on veel ca 300km, siis pidime sellest kahjuks loobuma. Ajapuudusel loobusime ka lõunasöögist ning tegime Tornio keskuse (Rajalla På Gränsen) Robert´s Coffee´s korraliku jäätise- ja Frappe ralli. Ivanka sõi 3 maasikajäätist ning meie jõime Estella Elishevaga kumbki 2 Frappet. Jammm, tõsine kalorilaks. Hinnad oli muuseas kõrgemad kui pealinnas Helsingis – ühe kuuliga vahvlijäätis 3.50 eur ja üks large vahukoorega frappe hind 7.10eur.  Peale seda startisime edasi Levi suunas – kõigepealt mööda Soome-Rootsi piiri Kolarini.

Ohh kui mõnus tee oli Torniost Kolarini ning sealt Levini — rahulik, rahulik — ei mingeid kiiruskaameraid, ei mingeid rõvedaid ehitisi. Rahulik maaelu ja kaunid vaated! Lapsed tulid jala seljakotid seljast maakoolist, teiselpool teed olid lehmad karjamaal. Niivõrd kaunid vaated. Mäletan, kuidas mõtlesin, et lõpuks ometi, et nüüd olen lõpuks ometi siin Põhjas ja näen, milline siinne elu-olu on… Ja see on nii lahe! Maantee ja raudtee lähevad piki riigipiiri ning aeg ajalt on teepealt näha üle vee Rootsit. Nii Soome kui Rootsi pool kallast on armsad väikesed külakesed.

Meie teekond läks peamiselt mööda E8 maanteed: Tornio -> Rutosaari -> Kukkola -> Aapajoki -> Karungi -> Kankaanranta -> Risudden -> Armassaari -> Ylitornio -> Haapakoski -> Rahtu -> Kuivakangas -> Maaherra -> Juoksengi -> Turtola -> Korpikoti -> Pello -> Lempeä -> Oranki -> Sieppijärvi -> Kolari -> Ylläsjärvi -> Kittilä -> Sirkka -> Levi

Teepeale jäi ka Aavasaksa – 242m kõrgune mägi Lapi maakonnas Ylitornio vallas, mis on keskkonnaministeeriumi poolt valitud 27 rahvusmaastiku hulka Soomes. Naljaka faktina on selle mäe kohta teada, et Prantsuse Teaduste Akadeemia tegi seal Pierre Louis Moreau de Maupertuis’ juhtimisel 1736–1737 geofüüsikalisi mõõtmisi, mis kinnitasid Isaac Newtoni teooriat, mille kohaselt Maa on lapik. Mingil hetkel avastasin, et bensiin on otsakorral, ning mind tabas paanika – vot sulle ilusad vaated ja maakohad – nägin vaimusilmas juba, kuidas ma mõne kohaliku maamehe talliuksele koputan ja küsin kas ta oma traktorist poolt bensiini mulle ei taha ärida. hahaaa.. Ylitornios oli siiski ABC iseteenindustankla ning bensiin 95 maksis 1,614 per liiter.

Järgmine peatus Polaarjoon (Napapiiri / Arctic Circle)! How cool is that?? 😀 Parkisime auto ja tegime loomulikult taas pilte sotsiaalmeedia jaoks nagu meil igal sammul kombeks. Estella Elisheva postitas oma Insta story´sse video (@Estella.Elisheva) ning mina oma Insta feed´i, kust tervet meie reisi laivis järgida sai (@helenareetennet). Need, kes laivi maha magasid – ärge muretsege. Kogu meie reisist ilmub neljas keeles korralik ülevaade ka Nordenbladet-i veebides (NordenBladet.ee; NordenBladet.com; Ohmygossip.fi ja Ohmygossip.se). Praegune blogi on järjekorras viies ning kajastab meie 12-päevase seikluse neljandat päeva. 🙂







https://www.instagram.com/p/BpRo6kDnnbR/

https://www.instagram.com/p/BpRtdtYn5Yr/

https://www.instagram.com/p/BpRv4cyn42i/

Kui me Kolarisse jõudsime oli juba pime. Olin juba ka sõidust väsinud. Üheks päevaks rohkem kui 500km sõitmist, on liig mis liig, eriti siis, kui oled eelnevalt ka neljal päeval pikalt sõitnud. Lohutasin ennast sellega, et Levis oleme mitu päeva järjest ning saan rahulikult välja puhata. Ent Kolaris elasime läbi ome elu ühe ilusaima hetke – tee ääred olid kilomeetrite kaupa põhjapõtru täis, paljud põdrad olid ka teepeal, nii et julgesin sõita vaid 20km/h… Niiiiiiiiiii mega armsad! Alguses me natuke kartsime, et appi, põdrad teel aga Estella Elisheva on nii mega suur loomasõber, et tema tegi viie minuti pärast nendega juba julgelt pilti.  SELLEST HETKEST ALGAS meie imeline tõestisündinud Lapimaa muinasjutt! ?✨❄ Kuidas me lõpuks Levisse jõudsime ning mis megasuur tore üllatus meid seal veel samal õhtul ootas – sellest kirjutan juba järgmises blogis! Kallistan!

https://www.instagram.com/p/BpR31bxn8k5/

https://www.instagram.com/p/BpR4JcBnD6K/