NordenBladet – Esmaspäeva hommik (22.okt) oli Soomes taas päikseline ja ilus. Meie pisikesest armsast üürimajast, mille läbi Airbnb rentisin, naeratas sisse päike ning aknast avanes võrratu vaade järvele. Sõime hommikust ning umbes kümne paiku startisime Vöyrist Oulu poole. Nagu juba eelnevas blogis (loe SIIT) kirjeldasin, on Soome läänekallas väga ilus ning kohe kutsub puhkama – ole sa Turkus, Vaasas, Oulus, Kemis või nende linnade vahel asuvates väikelinnades. Kaunid vaated Läänemerele, ilusad männi- ja kuusemetsad, armsad väiksed külad…

Kõigepealt sõitsime mööda E8´t (Vöyri -> Kaitsor -> Karvat -> Oravais -> Ytterjeppo -> Kovjoki -> Pedersöre -> Edsevö -> Lepplax -> Kruunupyy e. Kronoby) Kruunupyy´sse, kus mul oli Botnia hotellis (Kirkkotie 8) kiire töölõuna. (Botnias saab super soodsalt rootsi laua – 9EUR inimese kohta). Kruunupyy jääb täpselt Edsevö ja Kokkola vahele. Kui järgmine kord sealkandis olen, tahaks kindlasti ära käia ka Larsmo ümbruses. (Edsevö juurest tuleks teha väike ring ning keerata vasakule 68-maantee peale (Edsevö -> Sandsund -> Jakobstad -> Larsmo -> Hästgrundet -> Gertruds -> Bosund ->Kuivakanta -> Nuolipuro -> Kokkola). Seal kubiseb pisikestest saarekestest ja järvedest – oma paarsada tükki on neid seal ühes pundis kindlasti. Kujutan ette, kui ilusaid looduspilte sealt saaks! Samuti oleks see kindlasti meelepärane koht kõigile, kel meeldib metsas jalutada, jalgrattaga sõita, kala püüda, kanuutada või siis paadi- või jahiga sõita. Avastamist ning värskes õhus vaba-aja tegevusi oleks seal kindlasti palju!

https://www.instagram.com/p/BpOV3TVHedk/

https://www.instagram.com/p/BpOj0eSHVrT/

https://www.instagram.com/p/BpOvLE9HDHU/

Edasi sõitsime Kronoby -> Kokkola -> Vitsari -> Peltokorpi -> Maunumäki -> Marinkainen -> Ala-Viirre -> Himanka -> Rahja -> Siipo -> Kalajoen Hiekkasärkät -> Meinala -> Kalajoki. Tee kubises liikluskaameratest ning see pani paratamatult mõtlema, et huvitav mitu liiklustrahvi kviitungit mulle reisi lõpuks Eestisse jõuab?! (siiani pole õnneks veel midagi tulnud… uhhh! :D)

Kalajokis oli mul taas koosolek ning küastasime ka üht poodi, kuhu tahaks Elisheva & Shoshana apteegikosmeetika sarja tooted (käsitööseebid, vannisoolad jne) müüki panna. Kalajoen Hiekkasärkät ja Kalajoki on ca 4.5km ulatuses kauni rannaga turismikeskus, kus on seikluspark, veekeskus, golfiväljakud, hotell, kämpingud, restoranid, poed jne. Ümbruses on kilomeetreid kauneid männimetsi! Väga hea vibe tuli seal peale – ilus ja lahe koht!

https://www.instagram.com/p/BpHfte3H-A6/

Kalajokist sõitsime edasi (Kalajoki -> Vasankari -> Yppäri -> Pyhäjoki -> Parhalahti -> Siuvatti -> Piehinki -> Haapajoki -> Arkkukari -> Raahe -> Pattijoki -> Revonlahti -> Liminka) Liminkasse, kus käisime Liminganportti keskuses ja tegime väikse kohvi-pausi ning puhkasin autosõidust silmi – ca 300km oli alates Vöyrist seljataga ning umbes 30km veel Ouluni sõita. Oulus sõitsime otse hotelli, sest lapsed kibelesid Eden SPA-sse (Holstinsalmentie 29, 90510). Mõnulesime seal mitu tundi ning siis sõime Aro restoranis õhtust – mina võtsin Alla Casetta pizza (15.90) ja  Estella Elisheva võttis Nizza lõhesalati (14.90), Ivanka Shoshana ei tahtnud midagi, sest sõi juba Liminkas. Oulu on koht, kuhu tahaks kindlasti ka suvel minna – Nallikari puhkekeskus Toppilansaarel ja liivarand kohe kutsuvad puhkama, samas oli täitsa lahe ka nüüd sügisel. Soomlased armastavad SPA-des käia ning enamus SPA-d on alati puupüsti rahvast täis. Olles külastanud pea kõiki suuremaid Soome SPA-sid ja SPA-hotelle, olen juba omaette SPA ekspert, ning võin üsna julgelt kinnitada, et SPA-ärile Soomes turgu jagub. Põhjamaisesse külma kliimasse soe bassein ja saunad sobivad ideaalselt!

Hotellituppa tagasi jõudsime suhteliselt hilja, tegin arvutis veel natuke tööd ning siis võtsin lapsed kaissu ja läksime magama. Järgmisesse päeva oli planeeritud mitmed kohtumised ning pikk sõit Oulust läbi Kemi, Haparanda ja Kolari Levi´sse ( üle 500km).

https://www.instagram.com/p/BpO2rygHgkU/

https://www.instagram.com/p/BpO3bXhH-df/

https://www.instagram.com/p/BpPGhg1HHkE/

https://www.instagram.com/p/BpPQiGXHoCU/

https://www.instagram.com/p/BpPSDkVHVWM/

https://www.instagram.com/p/BpPVq0aHL87/

https://www.instagram.com/p/BpPWcGJHX3C/

https://www.instagram.com/p/BpPojVlnAwY/