NordenBladet – Tampere on esmapilgul tavaline suurlinn – korstnad suitsevad, autod mühisevad mööda ning inimesed sagivad siia-sinna. Hommikul läbi linna jalutuskäiku tehes on näha purukslöödud baariakent ning laupäeva ööst mahaloobitud sodi. Ent arvestades seda, et tegu on riigi suuruselt teise linnaga, on üldmulje siiski armas ja rahulik.

Tampere (Tammerfors) asub Näsijärvi ja Pyhäjärvi vahel, mida omavahel ühedab Tammerkoski kanal, mis jookseb linnasüdamest läbi, jagades linna kaheks – ida ja lääne Tampereks. Olen kuulnud, et kumbki pool hingab omas rütmis ning paljud kohalikud, kes ühel pool sündinud, ei pruugi teisele kaldale elujooksul jalga tõsta. Konkureerivad ka eri kaldal tegutsevad kuulsad jäähokimeeskonnad – Tampere Ilves ja Tampere Tappara.

Pooli valimata ning sügavamat taustauuringut tegematta, sattusin oma esimese Tampere reisi ajal nö. Lääne-Tamperre. Jõudsime Tamperre laupäeva õhtul (loe SIIT) ning ööelu uurima ei kiirustanud. Esmalt muidugi seetõttu, et reisisin lastega ent ka seetõttu, et pean korralikku öist und väga oluliseks. Kui nooremana olin võimeline nö otse peolt tööle või kooli minema, siis täna eelistan õhtul rahulikku SPA-külastust, meeldivat õhtusööki, head filmi või lugemist.

https://www.instagram.com/p/BpLtSoNnNen/

Kõige varem tõusis Estella Elisheva. Tal oli äratuskell helisema pandud, et enne hommikusööki 40 minutit hotelli jõusaalis treenida. Seejärel läksime sööma ning juba kella üheksast linnapeale hommikust jaltuskäiku tegema. Silma hakkas palju suursugust ja kaunist arhitektuuri ning mulle meeldis kuidas veesilmad ja pargid omavahel vaheldusid, moodustades ühtse terviku. Käeulatuses on sadu restorane ja poode, hotelle, muusikakeskusi ja kontserdisaale, teatrid ja kinod. Jalutasime, tegime pilte nii NordenBladet´i kui Insta jaoks (vt. @helenareetennet) ning märkamatult sai kell 11. Selleks ajaks olin mina nagu viis kopikat kaubamaja Sokos (Hämeenkatu 21, 33200 Tampere) ukse juures ning sõitsin trepist üles teisele korrusele, et külastada Marks & Spencer (M&S) poodi, kus müüakse riideid ka nendele, kellel pole plaanis modellikarjääri teha ning trikooväel Catwalk´il üles astuda.

Tamperes on palju noori tänu kahele ülikoolile ja kahele polütehnikumile, mis samuti kõrgharidust pakuvad (234,441-st elanikust 40000 on üliõpilased) ning linn on tuntud oma aktiivse kultuurielu poolest. Muuseas on just Tamperest pärit sellised populaarsed kirjanikud nagu Väinö Linna, Kalle Päätalo, Hannu Salama ja poeet Lauri Viita. Tamperes Ristimäki´s on ka Yle TV2 stuudiod.

Tamperes on vaatamsiväärsusi, mida näha tasuks hulgi. Juba muuseume ning kunstigaleriisid, mida külastada on igale maitsele. Tuntuimad muuseumid on Muumi muuseum (Yliopistonkatu 55); muuseumikeskus Vapriikki (Alaverstaanraitti 5); Soome jäähokimuuseum (Alaverstaanraitti 5); ajaloo- ja töömuuseum Työväenmuseo Werstas (Väinö Linnan aukio 8); meedia ajalugu kajastav muuseum Rupriikki Media Museum (Alaverstaanraitti 5); Emil Aaltoneni muuseum (Mariankatu 40); Tampere Lenini muuseum (Hämeenpuisto 28); Sara Hildéni kunstimuuseum (Laiturikatu 13); Amurini tööliste muuseumi kvartal e. Amurin Työläismuseokortteli (Satakunnankatu 49); Spioonimuuseum e. Spy Museum (Satakunnankatu 18); Tampere kunstimuuseum e. Tampereen taidemuseo (Tampere-talo, Yliopistonkatu 55). Huvitav koht nii loodussõpradele kui esoteerika huvilistele on kindlasti Tampereen Kivimuseo (Alaverstaanraitti 5), mis eksponeerib Paavo Korhoneni kogutud ja muuseumile annetatud värvikaid kive ja mineraale, mis pärinevad enam kui 80-st riigist. Lastega on põnev lisaks Muumi muuseumile külastada ka Vapriikki näitustekeskuses asuvat Haihara nukule pühendatud näitust – “The Doll Museum Jubilee Exhibition“. Rohkem infot Tampere (ja üldse Soome) muuseumite kohta leiate lehelt: museot.fi.

Vaaramisväärsutest on tuntumad ja külastatumad Lars Sonck´i poolt romantilises stiilis disainitud ning Hugo Simberg´i poolt freskodega kaunistatud Tampere katedraal (Tuomiokirkonkatu); Pyynikki park ja vaatlustorn (Näkötornintie 67); Pekka Ilveskoski disainitud 167.9 m kõrgune Nasinneula torn (Laiturikatu 1); suur konverentside ja kontserdite keskus Tampere Hall e. Tampere talo (Yliopistonkatu 55 PL 16) jne. Külastada tasub ka Finlaysoni ümbrust e. Finlaysonin alue (Finlaysoninkatu). Kodutööna kirjutasin väja, et soovin külastada ka Tampere Market Hall´i (Hämeenkatu 19), mida peetakse Põhjamaade suurimaks siseturuks ning Tampere Tallipiha Stable Yards´i (Kuninkaankatu 4b), mis asub 1880.aastal tehase omanik Wilhelm von Nottbeck´i hobustele ehitatud ja nüüdseks shikilt renoveeritud ja shopping keskuseks ehitatud ruumides. Viimane kubiseb erinevatest huvitavatest käsitööbutiikidest.

Tamperre on mul töö-tõttu asja peagi uuesti ning siis saan juba uusi kohti avastada. Mulle meeldib, kui mul on igas linnas oma lemmikud – lemmikhotell, lemmikrestoran/kohvik jne. Täna ma otseselt midagi välja tuua ei oska, sest olime pigem läbisõidul. Lastega oleks kinlasti põnev külastada ka Särkänniemi lõbustusparki (Laiturikatu 1), kus on lisaks karussellidele ka akvaarium, planetaarium, pisike loomaaed. Seekord tegime sellest vaid pilti.

Pealelõunal asusime aga oma “ümber Soome reisiga” Vaasa poole teele. See tee oli juba täistipitud liikluskaameraid ning seetõttu oli sõit tunduvalt ebameeldivam kui näiteks Helsingist-Tamperre tulek. GPS muutkui piiksus. Vaasast aga juba järgmises blogis!






https://www.instagram.com/p/BpL90CPnsem/






https://www.instagram.com/p/BpL_9B2Hc8E/