NordenBladet — Täiskogu istungi (25.sept) arutelu keskmes oli valitsuse algatatud soolise võrdõiguslikkuse seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu.

Eelnõuga (683 SE) tahetakse vähendada naistele ja meestele sama või võrdväärse töö eest makstavate palkade ebavõrdsust avalikus sektoris. Muudatustega luuakse senisest efektiivsemad ja mugavamad võimalused soolise palgalõhe analüüsiks, kehtestatakse riiklik ja haldusjärelevalve naiste ja meeste võrdväärse töö eest makstava palga võrdsuse põhimõtte üle avalikus sektoris (edaspidi ka võrdse palga põhimõtte järelevalve) ning täpsustatakse kehtivat regulatsiooni eesmärgiga toetada võrdse palga maksmise nõude rakendamist ja loodavat järelevalvet.

Eelnõu esimene lugemine jäi täiskogu tööaja lõppemise tõttu pooleli ja arutelu jätkub homsel istungil läbirääkimistega.

Riigikogu menetlusest langes välja üks eelnõu:

Päevakorra esimese punktina arutas Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni algatatud kodakondsuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (634 SE), millega sooviti võimaldada mitmikkodakondsust Eesti kodanikele, kes on omandanud Eesti kodakondsuse sünniga. Eelnõuga nähti ette ka Eesti kodakondsuse taastamise võimalus isikutele, kes omandasid Eesti kodakondsuse enne 1992. aasta 26. veebruari, kuid keda sunniti sellest loobuma või loeti Eesti kodakondsuse kaotanuks või sellest loobunuks.

Läbirääkimistel võtsid fraktsioonide esindajatena eelnõu poolt sõna Valdo Randpere (REF) ja Jüri Adams (EVA). Eelnõu vastu argumenteerisid Mart Nutt (I), Oudekki Loone (KE), Jevgeni Ossinovski (SDE) ja Henn Põlluaas (EKRE).

Põhiseaduskomisjon ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon tegid ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 50 ja vastu oli 35 liiget ning seaduseelnõu langes seega Riigikogu menetlusest välja.

Kolme eelnõu esimene lugemine lükkus täiskogu tööaja lõppemise tõttu kolmapäevale:

Valitsuse algatatud keskkonnatasude seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu  (660 SE), valitsuse algatatud looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu (676 SE) ja samuti valitsuse algatatud piiriülese õhusaaste kauglevi 1979. aasta konventsiooni hapestumise, eutrofeerumise ja troposfääriosooni vähendamise protokolliga ühinemise ja protokolli 2012. aasta muudatuste heakskiitmise seaduse eelnõu (677 SE) esimene lugemine lükkus homsele täiskogu istungile.

 

Allikas: Eesti Riigikogu