NordenBladet — Soomes on tekkinud nii tõsine töötajate puudus, et tööandjad peavad töötajat aasta aega ootama. „Ilmvõimatu,” kommenteeris võimalusi metallitöötajaid leida Vantaal tegutseva CNCenter Oy juht Matti Laiho.

CNCenter otsib cnc-pinkide operaatoreid, aga neid pole ja neid Soomes isegi ei koolitata, kurdab Laiho. Tema väitel on noortel kujunenud metallitööst väär ettekujutus, et see on töö suure määrdunud vasaraga. Töötajate nappuse põhjuseks pole palgad, sest palgatase on väga hea, vahendab Kauppalehti.

Laiho sõnul tekib Soomes palju metalli allhanget tegevaid ettevõtteid ja seetõttu otsitakse töötajaid tikutulega taga.

Raskema metallitöö tegijaid saadakse Poolast ja Rumeeniast, aga täpsema töö jaoks on vaja paremaid teadmisi ning neid pole. Abi oleks koolitusest, aga see on pandud kõik ettevõtjate õlgadele.

Metallitöö ettevõtted palkaksid töötajaid kohe tunnitasuga 15 eurot, aga keegi ei taha tulla. Kuulutustele vastatakse, et võtke uuesti ühendust 300 päeva pärast.

Laiho Industries gruppi kuuluv CNCenter valmistab mehhatroonika seadmeid ja peenmehhaanilisi detaile. Kliendid on meditsiinitehnoloogia-, raviteaduse-, biotehnoloogia- ja elektroonikaettevõtted.

CNCenteril on Espoos Vanttilas ligi 35 töötajat. Ettevõtte käive on ligi 4 miljonit eurot.

 

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT