NordenBladet — Algul keelati Euroopa Liidus kodumajapidamistes kasutamiseks mõeldud hõõglambid, nüüd aga keelatakse ka halogeenid. Halogeenide keelamise põhjuseks on asjaolu, et kuigi nad on energiasäästlikumad kui tavalised hõõglambid, jäävad nad ikkagi alla valgusdiood- ehk led-lampidele, vahendab Yle.

Alates 1. septembrist keelatakse Euroopa Liidus tavalisi hõõglampe meenutavad halogeenid, millel on see halogeenpirn. Nii näiteks keelatakse levinud E27 ja E14 pesadega halogeenid.

E27 on suure keermega lamp, E14 väiksema keermega. Tähis E tuleb nimest Edison ja number tähistab lambi keerme läbimõõtu millimeetrites.

Halogeenlambid kaovad müügilt järk-järgult. Kui lambid on toodud poodi enne 1. septembrit, siis saab neid veel müüa. Praktikas tähendab see seda, et Euroopa Liidu laod saab tühjaks müüa. Tõenäoliselt on neid lampe müügil veel pikka aega.

Soome jaoks on hõõg- ja halogeenlampide keelustamine probleemne, sest need kannatavad hästi sauna kuumust. Praegu on saada vaid 60-kraadist soojust taluvaid led-lampe. Kuumema sauna puhul saab kasutada vajadusel tööstuslikke erilampe. Sauna lamp peaks kõrgusel üle 1 meetri kannatama vähemalt 125-kraadist kuumust. Allapoole saab panna tavalisi lampe.

 

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT