Liikumine ja normaalne kehakaal aitavad vähendada rinnavähiriski. Eesti spetsialistide hinnangul on tervislik eluviis küll tähtis, kuid ainult sellest haiguse ärahoidmiseks ei piisa. “Ega rinnavähki tegelikult väga efektiivselt vältida ei saagi,” ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) onkoloog-kirurg Riina Kütner.

Arst osutas maailmas tehtud uuringutele, mille käigus on geneetilise eelsoodumusega naiste peal ennetavalt proovitud ravimeid ja isegi mõlema rinna eemaldamist. Kütner tõi näiteks näitlejanna Christina Applegate’i, kes on tuntud telesarjast «Tuvikesed». Kui naisel avastati ühes rinnas vähk, lasi ta eemaldada ka teise, terve rinna, kuna ta suguvõsas on väga palju vähki olnud ja ta ei tahtnud riskida.

«Samas on uuringutega leitud, et neljal protsendil sellistest patsientidest võib ikkagi kasvaja tekkida, sest näiteks kaenlaalusesse on natuke näärmekude alles jäänud,» tõdes arst.

Teisalt tõi Kütner ühe rinnavähki haigestumist mõjutava faktorina välja stressi. «Seda me näeme ka oma patsientide pealt, kellel on olnud hästi raskesti haiged lapsed või midagi niisugust, mille tõttu on pidev ja tugev stress.»

Kehakaalust rääkides märkis arst, et kilod muutuvad  tähtsaks pärast menopausi – kui naisel tõuseb pärast menopausi kehakaal kümne kilogrammi võrra, suureneb rinnavähioht kaks korda. «Rasvast toodetakse östrogeeni ja östrogeen on see, mis soodustab rinnavähi teket,» selgitas Kütner.

Kuigi rinnavähi ärahoidmiseks praegu sada protsenti tõhusaid vahendeid pole, on selle varajases avastamises ja ravis tehtud suuri edusamme ja naiste tervenemise võimalused on paranenud. 

Kontrolli end!