NordenBladet — Riigikogu väliskomisjon ja riigikaitsekomisjoni liikmed said täna peaminister Jüri Rataselt ülevaate Eesti seisukohtadest järgmisel nädalal Brüsselis toimuval NATO riigipeade ja valitsusjuhtide tippkohtumisel.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on tippkohtumisel kahtlemata oluline teema kaitsekulutuste ühtlase jaotumise küsimus. „On rõõmustav, et liitlased suhtuvad oma kohustustesse tõsiselt ja töötavad kaitsekulutuste tõstmise nimel. Ootuste järgi on kaitsekulutustele 2% SKP-st maksvaid liikmesriike aastaks 2025 kokku 17,“ ütles Mihkelson.

Ta lisas, et tippkohtumisel on muu hulgas tähelepanu all NATO kollektiivkaitse tugevdamine, NATO–Euroopa Liidu koostöö ja transatlantiliste suhete ühtsus, Makedoonia kutsumine liitumisläbirääkimistele ning toetusavaldused Gruusiale ja Ukrainale.

„Eelkõige on meie ootus, et tegu oleks konstruktiivse ja üksmeelse tippkohtumisega, kus peale kaitsekulutuste kasvu ülevaatamise tehakse ka vajalikud otsused kaitse tugevdamise kohta,“ ütles komisjoni aseesimees Keit Pentus-Rosimannus.

Ta tõi välja, et NATO kaitsekulutused on pärast julgeolekuolukorra muutumist järjepidevalt kasvanud, ja kuigi tempo võiks Eesti seisukohast olla veelgi kiirem, on Euroopa riikide ja Kanada panus NATO-s alates 2015. aastast kasvanud 87 miljardit dollarit. „See on oluline muutus,“ toonitas aseesimees. „USA presidenti on palju kritiseeritud, aga Eesti poolt vaadates on Donald Trumpi surve kaitsekulutuste tõstmisele olnud õige.“

Väliskomisjoni ja riigikaitsekomisjoni liikmetele tutvustas istungil Eesti seisukohti NATO tippkohtumisel peaminister Jüri Ratas.

NATO riigipeade ja valitsusjuhtide tippkohtumine toimub 11. – 12. juulil Brüsselis Belgias. Üldjuhul kahe aasta tagant toimuvatel NATO tippkohtumistel antakse hinnang alliansi tegevusele alates eelmisest kohtumisest ja juhtnöörid edasiseks. Kohtumisel on kavas vastu võtta dokumendid, mille seas NATO tippkohtumise poliitiline deklaratsioon ja kommünikee.

 

Allikas: Eesti Riigikogu