NordenBladet — Peatselt legaliseeritakse ravikanep ehk kannabis üle kogu maailma, mistõttu Soomes on alanud juba aktiivne aretus- ja seemnekasvatustöö. Soome tahab miljardite eurode suurusest kanepiärist saada osa endale, mistõttu on Soome kannabise-ettevõte Hamppusampo asunud ettevalmistusi tegema.

Soome puhtas keskkonnas kasvatatud kannabidioolile ehk nn kergkannabisele on arvatavalt turgu üle terve maailma. Kõigepealt aga tuleb jõuda niikaugele, et ravikanepit oleks võimalik Soomes müüa ilma retseptita, vahendab Yle.

Soome ametivõimud suhtuvad kannabise müüki praegu veel väga ettevaatlikult. Kergkannabis ehk kannabidiooli sisaldav kanep on teistsugune kui THC-d sisaldav mõnuaine kannabis.

Soome apteekides on praegu müügil multiskleroosi vaevuste leevenduseks ravim Sativex, mis sisaldab välismaal kasvatatud kanepit. Lisaks töötatakse Euroopa Liidus välja kannabidioolil põhinevat laste krampide-vastast preparaati.

Soomes tegeletakse praegu samuti mitte mõnuainet, vaid kannabidiooli sisaldavate sortide aretusega. Eesmärk on saada see müügile nii kodus kui välismaal. Hamppusampo juhatuse liige Hannu Hyvönen on veendunud, et Soomes on ravikanepit võimalik vabalt kasvatada juba paari aasta pärast.

Soomes on võimalik kasvatada kõiki kanepi liike, kui seda ei tehta uimastava aine saamise eesmärgil. Seega on kasvatamine teadus- ja aretustööks täiesti seaduslik. Hamppusampo on välismaalt toonud kannabise sordid toiduameti Evira loal.

Praegu tegeleb kannabise aretustööga Soomes 5-6 kasvatajat. Lisaks Hamppusampole on teisigi ettevõtjaid, kes kavandavad Soomes kannabise suurtootmist.

Seadusliku kannabise turu mahuks prognoositakse lähitulevikus maailmas ligi 50 miljardit eurot. Eelis on neil riikidel, kus ravikanep on legaliseeritud: Kanada, USA, Iisrael, Šveits ja Holland. Soome ettevõtjad tahavad samuti sellest suurest ärist osa endale haarata. Soome brändiks võiks saada näiteks valgete ööde ajal kasvatatud ravikanep, mis kasvab Soomes hästi lageda taeva all tavalise põllu peal. Kanepi osas on suur tulevik just mahetootjatel.

Kanep kasvab Soomes hästi. Näiteks seemneõli sorti Finola kasvatatakse toiduaine- ja kosmeetikatööstuse tarbeks Lõuna-Soomes mitmel tuhandel hektaril. Finola eelis on see, et sel on juba niigi suur kannabidiooli sisaldus – nüüd tahetakse seda aretustööga veelgi kõrgemaks saada.

Kanadas ja USA-s on tekkinud juba hiiglaslikud kümnete tuhandete hektarite suurused kanepifarmid, mis kuuluvad suurtele firmadele. Soomes loodetakse, et kanepist saab uus Sampo ehk rahaveski.

Šveitsis on praegu toimumas suur kergkannabise ehk kannabidiooli buum. Kannabidiooli vaadatakse Šveitsis kui toidulisandit ning 18-aastased saavad seda osta putkadest ja toidupoest. Soomes tahetakse kannabidiool samuti toidulisandiks registreerida, siis saab seda vabalt müüma hakata. Praegu saab seda Soomes osta vaid retseptiga.

Soome ametnike väitel on Šveitsil seadusandlusega lihtsam, kuna Šveits ei kuulu Euroopa Liitu. Soomes ollakse preagu veel arvamisel, et kannabidiool on ravim. Selleks, et toode lubataks vabamüüki, on vaja teha põhjalikud ja kallid uuringud. Samuti on raske murda kanepi ümber valitsevat stigmat, mis on tekkinud seoses THC-d sisaldava mõnuaine-kanepiga.

Soomeski on kanepikasvatajatel hirm, et naaber kutsub politsei, kuigi tegemist võib olla seadusliku kanepisordiga Finola. Seetõttu ei riski paljud ettevõtjad veel praegu kanepiga tegeleda.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT