NordenBladet — Soome ettevõte Asqella Oy on leiutanud kaamera Argon, millega on võimalik vaadata riiete alla. Kaamerat kasutatakse külastajate kontrollimiseks Turus nädalavahetusel toimuva Ruisrocki muusikafestivali ajal.

Argon on ligi kaks meetrit kõrge ja kaalub ligi 200 kg. See meenutab veidi Star Warsi filmidest tuttavat robotit R2-D2, aga see on firma juhi Arttu Luukaneni väitel kokkusattumus, vahendab Helsingin Sanomat.

Kaamera eesmärk on leida inimeste riiete alt esemeid ja seeläbi parandada turvalisust. Eri lainepikkusi kasutav kaamera mõõdab inimese kehasoojust. Inimene paistab kaamera pildil hele ja esemed tumedat värvi. Pildi järgi pole võimalik tuvastada inimese anatoomiat, näiteks sugu. Samuti on kaamera passiivne ja ei eralda mingit kiirgust. Oma olemuselt sarnaneb kaamera tavalise termokaameraga. Argon kasutab aga sada korda suuremaid lainepikkuseid. Tänu sellele paistavad riided täielikult läbi.

Riiete all olevad esemed aga takistavad soojuse eraldumist, mistõttu paistavad tumedatena. Tänu suurele tundlikkusele on kaamera võimeline tuvastama esemeid ka liikuva inimese riiete all.

Südamestimulaatoreid, tehisliikmeid ja muid naha all olevaid esemeid kaamera ei näe. Kaamera tuvastab vaid kehasoojuse eraldumist takistavad esemed.

Kaamera on mõeldud suurte rahvahulkade turvalisuse tagamiseks näiteks festivalide ajal või metroojaamades. Need on sellised kohad, kuhu on raske paigaldada tavalist turvakontrolli, kuna see takistab inimeste liikumist.

Seadme eesmärk pole inimest asendada, vaid lihtsustada inimese tööd. Inimesed peavad riiete alla olevad esemed tuvastama.

Argon ei suuda siiski eristada lõhkeainet tavalisest juustu- või suitsupakist. Kõik on aga kaamera pildil näha. Ruisrocki ajal kasutatava kaamera asukohta ei avaldata. Kaamera võib tuvastada ohtlikud esemed, samuti näiteks narkootikumid. Kaasa võetud viinapudeleid kaameraga siiski otsima ei hakata. Aga kui pudel leitakse, siis võetakse see ära.

Kaamera pole mõeldud väikeste esemete nagu taskunugade tuvastamiseks, vaid rohkem suuremate asjade, nagu relvade ja lõhkekehade avastamiseks.

Argoni kaameraid kavatsetakse toota tänavu 20 tükki, üks seade maksab 100 000-200 000 eurot.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT