NordenBladet — Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juht ja Türgi monitooringu kaasraportöör Marianne Mikko tegi koos oma ENPA kolleegi Nigel Evansiga avalduse, milles rõhutati vajadust lõpetada Türgis erakorraline seisukord.

„Muljetavaldav osalus Türgis 24. juunil toimunud ennetähtaegsetel presidendi- ja parlamendivalimistel ning parlamendis esindatud erakondade maailmavaateline mitmekesisus on selged märgid Türgi rahva toetusest pluralistlikule demokraatiale. Selline pluralistlik demokraatia peab kindlalt põhinema põhivabaduste piiramatul kasutamisel, õigusriigi põhimõtete täielikul austamisel ja kaasaval poliitikal. Seepärast usume, et praegu on õige aeg selleks, et Türgi ametivõimud esimese sammuna lõpetaksid erakorralise seisukorra ning viiksid ellu valimiskampaania ajal antud lubadused ja tehtud üleskutsed,“ märgitakse avalduses.

Valimisi jälginud Parlamentaarse Assamblee ajutine komisjon esitab peatselt oma hinnangu valimiskampaaniale ja valimispäevale. „Kaasraportööridena oleme me jätkuvalt valmis pidama Türgi ametivõimudega tegelikku dialoogi, et lahendada probleeme, mida tekitab uus presidentiaalne süsteem, millele juhtis tähelepanu Veneetsia Komisjon. Samuti oleme valmis arutama muid olulisi küsimusi, mis hõlmavad meedia ja kohtuvõimude sõltumatust, aga ka kohtueelselt vahistatud poliitikute, ajakirjanike ja inimõiguste kaitsjate, sealhulgas endise Rahvademokraatliku Partei (HDP) kandidaadi presidendivalimistel Demirtasi viivitamatut vabastamist,“ on ENPA Türgi monitooringu raportööride avalduses.

ENPA järelevalvekomisjon avaldas 26. juunil raportööride informatsioonilise teadeande pärast nende Istanbuli ja Ankara visiiti 28.–30. märtsil 2018.

 

Allikas: Eesti Riigikogu