NordenBladet  — Saunas käimine ja rohke treenimine ei pruugi olla just kõige paremad tegevused, kui su kehal on tavaks vedelikku kinni hoida. Saad tursetest lahti, kui muudad treeningud kergemaks, toiduvaliku puhtamaks, jood piisavalt vett ja jahutad ülekuumenenud jalgu, vahendab Livestrong.

Paljud arvavad, et rohkelt higistama ajav trenn on kergenduseks, aga see ei pruugi nii minna, vaid halvendab olukorda veelgi.

Siin on näpunäited, mis aitavad kehal paremini vett vabastada:

1. Joo vett, mitte siidrit/veini
Janu kustutamiseks on parim jook vesi. Alkohol seevastu kuivatab organismi ja põhjustab tursumist, kuna selles on ülemääraselt palju energiat. Lõpptulemusena oled veelgi janusem. Kui alkoholi kõrvale ampsata rasvaseid ja soolaseid toite, muutub enesetunne veelgi kehvemaks. Alkoholi saab asendada mõnusate värskendavate kokteilidega, kuhu lisad rohkelt jääd, marju ja ürte. Ja kui veinist kohe mitte keelduda ei suuda, lahjenda see mineraalveega pooleks ja lisa palju jääd hulka.

2. Eelista taimetoitu ja söö regulaarselt
Rohke liha tarbimine aeglustab seedimist. Söö grillitud liha kõrvale alati värsket salatit ja pea aegajalt taimetoidupäevi. Lisa toidulauale täisteratooteid. Kui teraviljad muudavad enesetunde raskeks, proovi hästi seeditavat kaera, speltatooteid ja tatart. Söö iga kolme tunni tagant, sest selline mõõdukus aitab ära hoida turseid.

3. Marjade ja puuviljadega vedelikud ringlema
Marjad ja muud viljad sisaldavad palju vett ja kiudaineid, mis aitavad kehasse kogunenud veed liikuma saada. Maasikas, ananass ja arbuus on tõhusad dehüdreerivad viljad. Naudi neid magustoiduks, salatites, smuutides ja niisama vahepalana.

4. Liigu piisavalt, aga mitte koormavalt
Rühkisid terve päeva jõusaalis, aga enesetunne on järgmisel päeval endisest kehvem? Ränk treening suvisel ajal ei ole kõige parem mõte. Liigu lihtsalt mõõdukalt ja väldi äärmuseid. Käi kiirkõndi tegemas või kergelt sörkimas, uju, mängi pallimänge õues või tee kergeid rühmatreeninguid. Pea meeles enne ja peale treeningut vett juua.

5. Venita ja hoolitse oma keha eest
Aktiivne inimene peab oma keha eest hoolt kandma. Sügavalt hingamine, enne treeningut soojendus ja peale pingutust venitusharjutused suurendavad lihaste jõudlust ja ergutavad vedelike ringlust. Kui vedelikud ei taha liikuma hakata ja seedimine aeglane, on isegi joogaharjutustest abi.

6. Käi massööri juures
Massaaž eemaldab kehasse kogunenud veed. Kui paistetused on aga nii võimsad, et tekivad liigeste ümbrusesse ja tavaline masseerimine põhjustab valu, katseta lümfimassaaži. Lümfimassaaži viiakse läbi hellalt ja see aitab kaasa kogunenud vedelike vabastamisele.

7. Tõsta jalad kõrgemale ja proovi tugisukkasid
Jalgade üles tõstmine aitab vereringe tööle kaasa, aga muidugi ka tursete alanemisele. Ka tugisukad aitavad tursete vähenemisele kaasa ning kodune jalgade massaaž on vajalik.

8. Külm dušš
Jahutus muudab enesetunde kergemaks ja liigesevalu olematuks. Külm vesi võib aidata kehavedelikud liikuma – piisab, kui lähed näiteks ujuma. Kui jalad kuumavad, lisa jalavanni sisse jääkuubikuid ning tilguta veidi eukalüpti või piparmündi eeterlikku õli.

9. Ole saunas käimisega ettevaatlik
Liiga tihe saunatamine ägendab turseid ja liigesevalu. Vunki lisab juurde, kui jood siidrit ja sööd midagi soolast. Ära aja saunakuumust liiga kõrgeks ja naudi hiljem pikka jahedat dušši, söö kerge eine ja joo palju vett.

10. Jälgi, kui palju soola tarbid
Valmis grillkastmed sisaldavad suurel määral soola. Tee näiteks lihamarinaad ise. Pea meeles, et toitu saab maitsestada lihtsalt ka õli, küüslaugu ja ürtidega.

Avafoto: NordenBladet

Loe lisaks:
Kuidas näha saledam välja kehakaalu kaotamata – need FOTOD on tehtud samal päeval!

Kas nädalas on võimalik 10 kg kehakaalu kaotada?!

Vööümbermõõt teeb muret? Tee nii nagu jaapanlased!