NordenBladet — Huumor reageerib ühiskonnamuutustele paindlikult, ilustamatult ja kiirelt ning annab ootamatuid sissevaateid probleemkohtadele nagu migratsioon, tsensuur, sallimatus, stereotüpiseerimine jm. Konverentsil käsitletakse aktuaalseid teemasid, mis võiksid kõnetada ka laiemat kuulajaskonda. Iga päev toimuvad avatud loengud, plenaarsessioonid ja vestlusringid päevakajalistel teemadel.

Konverentsil on neli plenaarloengut, mis kantakse otse üle nii kodulehel kui ka Facebookis.

Austraalia kultuuriteoreetik Jessica Milner Davis kõneleb, miks on poliitiline satiir läbi aegade üha populaarsemaks muutunud ja miks Donald Trumpi kohta käiv huumor on tema staatust nii tugevdanud kui ka nõrgendanud.

USA folklorist Trevor Blank, kelle peamiseks uurimisvaldkonnaks on internetihuumor, räägib Bill Cosbyt jt kuulsusi puudutavatest skandaalidest, millel on tugev huumoripotentsiaal.

Iisraeli sotsioloogi Limor Shifmani huvitab kiirelt globaliseeruv huumor. Selle trendi üheks kandjaks on Internetis levivad meemid, mille kultuuridevahelist erinevust Shifman uurib. Muuhulgas saab teada, kas Hiina meemid erinevad Eesti omadest.

USA folklorist Elliott Oring näitab, kuidas on võimalik uurida huumorit universaalsete globaalteooriate ja skriptide toel.

Eraldi teemablokina arutatakse 27. juunil huumori ja tehisintellekti seost. Vestlusringis otsitakse vastuseid küsimustele, kas tehisintellekt suudab sarnaselt inimesega nalja teha ja sellest aru saada või kas tehisintellekti loodud huumor oleks edukaim peamiselt tehisintellektide seas.

29. juunil arutlevad tunnustatud eri valdkondade teadlased Eesti huumori eripära üle Andrus Kivirähki raamatu „Mees, kes teadis ussisõnu“ põhjal. Kas välismaalane peab seda teost naljakaks või hoopis traagiliseks? Kuidas iseloomustavad võõralt maalt tulnud inimesed eestlaste huumorimeelt?

Konverentsi koduleht asub aadressil https://www.folklore.ee/rl/fo/konve/ishs2018/ ja Facebookis ISHS 2018.

Konverentsi korraldavad Eesti Kirjandusmuuseum ja Tallinna Ülikool ning seda toetavad Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Eesti-uuringute Tippkeskus), Eesti Teadusagentuuri institutsionaalne uurimisprojekt IUT 22-5, Eesti Kultuurkapital.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT