NordenBladet — Uue põlvkonna tuulegeneraatorid on nii tõhusad, et suudaksid katta täielikult Soome energiavajaduse. Tehnoloogia uurimiskeskuse VTT värske uuring näitab, et kuigi uued seadmed on vanadest kallimad, on nad viis korda efektiivsemad kui vanad. Vahe tuleb sellest, et uued tuulikud suudavad energiat toota ka nõrga tuulega, vahendab Helsingin Sanomat.

Uute generaatorite abil oleks võimalik katta kogu Soome elektrienergia vajadus, mis on 86 teravatt-tundi. Vana tüüpi tuulikute potentsiaal on vaid 16 teravatt-tundi.

Maa küsimus pole uue tehnoloogia puhul samuti enam oluline, kuna seda on võimalik kasutada ükskõik kus. Uued generaatorid on efektiivsed ka nõrga tuulega.

Uus tehnoloogia võimaldab kasutada suuremaid tiivikuid ja labasid, mistõttu on võimalik kasutada ära ka nõrka tuult. Samuti võib uue tehnoloogia tuulikuid paigutada metsa sisse.

Tuult on Soomes tuulikute jaoks piisavalt ja tehnoloogia võimaldaks katta kogu Soome energiavajaduse. See aga nõuaks kogu energiasüsteemi ümber tegemist.

Maailmas moodustab tuule energia ligi 4 protsenti kogu energiatootmisest, Euroopas on ületatud 10 protsendi tase.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT