NordenBladet — Riigikogu infotunnis (06.06) vastas majandus- ja taristuminister Kadri Simson Urmas Kruuse küsimusele tasuta ühistranspordi korraldamise kohta.

Kruuse päris ministrilt, kuidas tasuta transport Eestis täpsemalt on korraldatud ning kas ühistranspordikeskused saavad kehtestada nullhinna näiteks õpilastele ja eakatele.

Simson tõi välja, et 1. juulil rakendub kümnes maakonnas tasuta bussisõit. Ta ütles, et tänaseks on tasuta bussisõidu otsuse teinud Kagu-Eestis Põlva-, Võru- ja Valgamaa, Lääne-Eestis Hiiumaa, Saaremaa ja Läänemaa ning veel Tartumaa, Jõgevamaa, Järvamaa ja Ida-Virumaa.

Simsoni sõnul annab tänavune riigieelarve võimaluse kinni maksta sajaprotsendiliselt senise maakondade liinivõrgu ehk igas maakonnas on liinivõrk kaetud riigieelarve dotatsiooniga.

„Möödunud aastal tuli kaks kolmandikku riigi dotatsioonist, üks kolmandik piletirahast,“ ütles ta. „Igal maakonnal on võimalik teha tasuta sõit ja kui nad seda teevad, siis on neil ka lisaks liinide tihendamise võimalus, kui nad seda ei tee, on liinide tihendamise võimalus endiselt.“

Simsoni sõnul kaaluvad viis maakonda senise süsteemi jätku. Ministri määrus annab võimaluse kasutada erinevaid viise 1. juulist – minna nullpileti hinnale, jätkata senise piletihinnaga või teha hinnaalandust. Minister kinnitas, et omavalitsustel säilivad kõik seni maavanemate korralduse või senise ühistranspordiseadusega loodud võimalused.

Simson vastas veel Raivo Põldaru küsimusele teekasutustasu kohta ning Enn Meri küsimusele Saaremaa sadamate kohta.

Peaminister Jüri Ratas vastas Krista Aru esitatud küsimusele planeeritava tselluloositehase eriplaneeringu kohta. Samuti vastas peaminister Kristen Michali küsimusele valitsemiskultuuri kohta ning Mart Helme küsimusele võõrpäritolu üliõpilaste kohta Eesti ülikoolides.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva vastas Jaak Madisoni küsimusele seoses puudega inimeste abivahendite käibemaksuga ning Monika Haukanõmme küsimusele hoolduse korraldamise vastutuse kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu