NordenBladet — Soome on üks maailma enim digitaliseeritud maid, aga sellele vaatamata kingib see maa omale 100. aastapäevaks raamatukogu. Tõsi, tegemist pole tavapärase raamatukoguga, kus on ainult raamatud – Helsingi keskraamatukogu Oodi avatakse 2018. aasta detsembris ja seal on kino, helistuudio ja koht, kus vanadele asjadele saab anda uue elu. Raamatukokku pääseb toidupoe kaudu, vahendab World Economic Forum.

Raamatukogu, mis asub Helsingi kesklinnas kohe parlamendihoone vastas on üks tähtsamaid projekte Soome 100. aastapäevaks. Hoone kavandamisel osalesid lisaks arhitektidele inimesed ise. Hoone maksumus on 98 miljonit eurot, millest riik katab 30 miljonit ja ülejäänu tuleb linnalt.

Soome on tunnistatud maailma kõige õnnelikumaks maaks ja üheks põhjuseks on kõrgel tasemel avalikud teenused, mille hulgas armastavad soomlased just oma raamatukogusid. Soome 5,5 miljonit elanikku laenutab igal aastal enam kui 68 miljonit raamatut.

Soome on kuulus oma raamatukogude poolest, mis on hästi varustatud ja kust saab laenutada praktiliselt kõike alates kokaraamatutest ja lõpetades raamatutega jalgpalli, kunsti, aiamängude ja õmblusmasinate kohta. Kõik see on inimestele tasuta – nõnda näeb ette Soome seadus.

Raamatukogude seadus võeti Soomes vastu juba 1928. aastal ja selle järgi peavad raamatukogud ajaga kaasas käima. Raamatukogud on vahend, millega tagatakse kõigile inimestele võrdne juurdepääs kultuurile ja kunstile. Soome on maailmas kuulus oma võrdsete võimaluste poolest. Ühtlasi tagavad raamatukogud inimeste eluaegse õppe, ühiskondliku aktiivsuse ja demokraatia arengu.

Soomes on just raamatukogud ühiskondliku elu keskused, kus korraldatakse kontserte, vestlusringe ja filmivaatamisi. Inimesed tulevad sageli raamatukokku, et teha tööd – paljudes raamatukogudes on eraldi osakonnad, kus lapsed saavad teha rahus oma koduseid ülesandeid.

Ülejäänud maailma raamatusõprade jaoks on Soome nagu paradiis. Näiteks Suurbritannias on trend vastupidine: inimesed laenutavad ja loevad üha vähem raamatuid ning vähestes allesjäänud raamatukogudes on palgalised töötajad asendatud vabatahtlikega, kel puudub vastav ettevalmistus. Raamatukogusid suletakse massiliselt ka Kanadas ja USA-s.

Vanim raamatukogu maailmas Egiptuse Aleksandrias, mis rajati aasta 300 paiku enne Kristust oli samuti lisaks raamatute hoidmisele koht, kus inimesed said kokku, vestlesid, pidasid loenguid ja jalutasid aias.

Vaatamata tagasilöökidele ehitatakse uusi raamatukogusid mujalgi kui Soomes: näiteks Newcastle’is Suurbritannias ja Halifaxis Kanadas. Tuleviku raamatukogud on rohkem sellised nagu Aleksandrias: inimeste kogunemise ja suhtluse kohad.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT