NordenBladet — Päikesekaitsekreem on küll kuuma ilmaga suureks abiks, aga selle korrektses kasutamises võib teha palju vigu, vahendab Time ja Health.com.

Mis siis võib õigupoolest nii lihtsa tegevuse, kui seda on keha kreemitamine, juures valesti minna?

1. Kreemitad end päikesekaitsekreemiga alles õues
Paljud kougivad päikesekaitsekreemi kotist välja alles siis, kui heidavad rannas rätikule lebama. Päikesekaitsekreem tuleb tegelikkuses nahale määrida juba pool tundi enne UV-kiirgusesse astumist. Sedasi jõuab kreem naha sisse korralikult imenduda.

2. Paned päikesekaitsekreemi, kuid sul on riided alles seljas
Kui määrid kaitsekreemi, aga ujumistrikoo või riided on seljas, üritad kindlasti vaadata, et kreem ei satuks rõivastele. Sellisel puhul kasutad ka liiga vähe kreemi ja see ei jõua riiete ääre alla. Päikesekaitsekreemi tasub määrida alati siis, kui oled alasti ja eelistatult suure peegli ees. Ära unusta jalgade tagakülgi ja selja keskosa, varbaid, kõrvu ja nina.

3. Unustad huuli kaitsta
Huuled on UV-kiirgusele väga tundlikud. Huultele ei tasu panna sama kreemi, mida kehale määrid, vaid kasutada spetsiaalseid pulkasid. Samuti tasub kaitsvat huulebalsamit panna tihemini, kuna see kipub rääkides, vett juues ja süües kiiremini ära kaduma.

4. Arvad, et oled autos päikesekiirte eest kaitstud
Autos istumine ei kaitse sind päikese eest. Uuringute kohaselt laseb autoklaas nimelt mingil määral UVA-kiirgust läbi. Autos tasub end kaitsta õhukese rätiga, pluusiga või päikesekaitsekreemiga.

5. Kasutad aastaid vana päikesekaitsekreemi
Päikesekaitsekreem vananeb nagu teisedki kosmeetikatooted. Vananedes kaotab kaitsekreem omadused ning põletuse oht kasvab. Spetsialistid soovitavad iga aasta osta uue kreemi. Kui sul on kodus avamata pudel, siis see sälib umbes paar aastat, olenevalt säilitamistingimustest. Kui kreem lõhnab, tundub või näib veider, on õige aeg see minema visata.

6. Määrid end kaitsekreemiga vaid siis, kui oled päikese käes
Päikesevarju all viibimine ei kaitse põletuse eest. Liiv ja vesi peegeldavad kiirguseid, mistõttu 34% pääseb ikkagi nahale, kuigi oled varjus. Ka pilvise ilmaga või põleda, sest pilvedes kumab läbi 80% UV-kiirguseid.

7. Kasutad liiga vähe päikesekaitsekreemi
Kaitsekreemi tuleb nahale määrida piisavas koguses, sest muidu jääb kaitse puudulikuks. Näole sobiv hulk on umbes teelusikatäis ja kehale peopesatäis, ehk siis umbes 6 teelusikatäit kreemi. Päikesekaitsekreemi tuleb alati juurde määrida, kui higistad, ujud ja kuivatad end. Kreemi võiks juurde määrida iga paari tunni tagant, olenevalt, palju sul SPF-määr on. TÄHELEPANU! Ole veendunud, et kasutad naturaalset ja õige säilituskuupäevaga päikesekaitsekreemi – sest nahavähk on veel hullem kui põletus!

Avafoto on illustreeriv: OHMYGOSSIP

Loe lisaks:
Kaitse nahka looduslikult: SPF-päikesekaitset sisaldavad paljude taimede õlid

Nõia-Intsu ekskallim Inga Kallberg päikesekreeme ei kasuta

Eksperdid kummutavad 10 müüti päikese kohta