NordenBladet — Välissoomlasi esindav organisatsioon Suomi-Seura ry (tõlkes Soome Selts) valis 2018. aasta välissoomlaseks Tartus elava kirjaniku Mika Keräneni. Selts tunnustab Keräneni eduka tegevuse eest soome keele ja kultuuri alalhoidjana maailmas.

„Sihtgrupp kirjanduses on olnud lapsed, kes ei armasta lugeda,” räägib aasta välissoomlane 2018 Mika Keränen. Ta lisab: „Tahan julgustada kõiki välismaal elavaid soomlasi rääkima oma lapsega emakeeles. See tähendab, et oma emakeelest peab hoolt kandma. Välismaal tähendabki Soome minu jaoks esmalt emakeelt ja selle kaudu Põhjamaa juuri.”

Mika Keränen on kirjutanud lasteraamatuid nii eesti kui soome keeles. Ta on üks Eesti populaarsemaid lastekirjanikke. Ta on avaldanud eesti keeles 13 raamatut ja tõlkinud soome keelde eesti lastekirjandust. Keräneni lasteraamatute järgi on vändatud seiklusfilm Supilinna Salaselts.

Mika Keränen on elanud Eestis juba 25 aastat. Tänavusel aastal anti talle Tartu linnakirjaniku tiitel. See antakse kirjanikule, kes on elavdanud Tartu kirjanduselu ja teinud Tartut tuntuks kui kirjandussõbralikku linna. Aastal 2010 valiti Keräneni raamat Peidetud hõbedane aardelaegas aasta parimaks lasteraamatuks ja sellele määrati Eesti kultuurifondi kirjandusauhind.

Mika Keränen saab Soome Seltsi tunnustuse kätte 30. mail.

Aasta välissoomlaseks on alates 1993. aastast valitud välismaal elav soomlane või soomlasest väljarändaja järeltulija, kes on edukas omal alal, arendanud soome kultuuri ja lisaks edendanud Soome ja välismaa kultuurivahetust, kaubandust või muud koostöövaldkonda. Valik võib langeda ka välissoomlaste kogukonna esindajale või välissoomlaste kogukonnale. Varem on selle auhinna saanud FinnFest USA asutaja Robert Selvala, tõlkija ja kirjanik Mirja Bolgár, rootsisoomlaste aktivist Arvi Tervalampi, sopran Karita Mattila, jalgpallur Jari Litmanen, ameerikasoomlaste esindaja Vieno Williams, Vormel-1 sõitja Mika Häkkinen, Linuxi operatsioonisüsteemi looja Linus Torvalds, ooperilaulja Matti Salminen, Euroopa ombudsman Jacob Söderman, helilooja Keija Saariaho, ajakirjanik Erkki Toivanen, dirigent ja helilooja Esa-Pekka Salonen, jäähokimängija Saku Koivu, tõlkija Richard Impola, professor Bengt Holmström, arst Leena Pasanen, ajakirjanik ja kirjanik Helena Petäistö, Euroopa Liidu majandusvolinik, Euroopa Komisjoni aseesimees Olli Rehn, tüvirakkude uurija ja professor Outi Hovatta, dirigent ja klarnetimängija Osmo Vänskä, The Simpsonite seriaali produtsent Bonita Pietila, ajakirjanik ja kirjanik Mark Levengood, ettevõtja Suvi Kauranen ja maailmas tegutsevad Soome koolid.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT