NordenBladet — Riigikogu infotunnis (09.mai) vastas siseminister Andres Anvelt Henn Põlluaasa küsimusele ebaseadusliku tööjõu kasutamise kohta. Põlluaasa sõnul on ebaseadusliku tööjõu kasutamine kolmekordistunud ja ebaseaduslikke töötajaid võib Eestis olla üle 10 000.

Siseminister selgitas, et ebaseadusliku tööjõu kasutamine on järsult kasvanud viimase pooleteise – kahe aasta jooksul seoses palgatõusuga Eestis. Ta märkis, et see on toimunud hoolimata sellest, et Politsei- ja Piirivalveamet, Maksu- ja Tolliamet ning Tööinspektsioon on tunduvalt suurendanud ühisreidide hulka.

Anvelt juhtis tähelepanu, et ebaseadusliku tööjõu kasutamise kasvu tõttu valmistab ministeerium ette seaduseelnõu, mis karmistaks ebaseaduslikku töötamist puudutavaid sätteid. Näiteks on ministri sõnul kavas suurendada trahvi maksimummäära, mis praegu on ebaseadusliku tööjõu kasutamise eest 3200 eurot.

Teise plaanitava muudatusega tekib Anvelti sõnul kohustus renditööjõud registreerida. „Selleks, et aru saada, kas need inimesed on siia näiteks renditud ebaseaduslikult, tulebki nad registreerida. Seda nõuet varem meie seadusandluses – nii nagu ka Euroopa vastavas direktiivis – polnud,“ ütles siseminister.

Anvelt vastas veel Jüri Adamsi küsimusele välismaal elavate eestlaste valimisõiguse tagamise kohta ja Uno Kaskpeidi küsimusele radarvaatluse koondamise kohta Häirekeskusesse Tallinnas.

Peaminister Jüri Ratas vastas Enn Meri küsimusele tselluloositehase number 2, Jürgen Ligi küsimusele riigi eelarvestrateegia, Jaak Madisoni küsimusele Euroopa Liidu uue eelarveperioodi tingimuste, Toomas Kivimägi küsimusele kohalike omavalitsuste otsustuspädevuse ja Arno Silla küsimusele Tallinna-Helsingi tunneli ehituse kohta.

Keskkonnaminister Siim Kiisler vastas Külliki Kübarsepa küsimusele metsade säästliku majandamise kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu