NordenBladet — Riigikogu põhiseaduskomisjon saatis esimesele lugemisele eelnõu, millega riik pakuks vähemalt viis aastat Eestis elanud välismaalastele tasuta eesti keele õpet.

Valitsuse algatatud kodakondsuse seaduse täiendamise seaduse eelnõuga (629 SE) tahetakse pakkuda keeleõpet siin elavatele välismaalastele, kes soovivad Eesti kodakondsust taotleda. Keeleõpe on välismaalasele tasuta ja riik on valmis maksma talle hüvitist ajal, kui ta on tööandjaga kokkuleppel saanud keeleõppeks tasustamata õppepuhkust.

Põhiseaduskomisjoni esimees Marko Pomerants ütles, et seaduse muutmisega on võimalik saavutada mitu eesmärki. „Välismaalane on motiveeritud omandama eesti keele tasemel, mis võimaldab tal taotleda meie riigi kodakondsust,“ ütles Pomerants. „Inimene saab piisaval tasemel selgeks eesti keele, ei pea selleks ise kulutusi tegema ja kõige krooniks saab veel meie kodakondsuse.“

„Riigil on kavas hakata kodakondsuse eksamiks valmistumisel eesti keele õppijaid rahaliselt toetama,“ ütles põhiseaduskomisjoni aseesimees Jüri Adams. Keeleõppe korraldamisega hakkab tema sõnul tegelema sisekaitseakadeemia, kuid see ülesanne võidakse anda ka mõnele muule keeleõppeasutusele.

Keeleõppelepingute sõlmimisega on plaanitud alustada tuleva aasta jaanuarist. Keeleõppe kuludeks on eelnõus järgmise kolme aasta peale kokku arvestatud 3,7 miljonit eurot.

Eesti kodanikuks saamiseks on nõutav B1 eesti keele tase. Kodakondsust saab taotleda Eestis vähemalt kaheksa aastat elanud välismaalane.

Eelnõu esimene lugemine on planeeritud Riigikogu 15. mai istungile.

 

Allikas: Eesti Riigikogu