NordenBladet — Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas eelnõu, mille järgi tuleb kõigil kolmandatest riikidest saabunud arstidel, hambaarstidel, õdedel ja ämmaemandatel läbida enne Eestis töötamiseks loa saamist tööpraktika ja sooritada eestikeelne teooriaeksam.

Sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt ütles, et eelnõu aitab kaasa sellele, et Eestisse saabuvad tervishoiutöötajad vastaksid me ootustele, kvaliteet püsiks kõrge ja ühtlane ning järelevalve oleks senisest veelgi parem. „Samas peavad Eestisse saabuvad välismaa meedikud tundma, et nad on teretulnud, ja selleks on vaja ka riigi tuge eesti keele õppes,“ toonitas Kütt.

Komisjoni liige Liina Kersna märkis, et mitmel pool Eestis on puudu perearste, samuti eriarste, mistõttu on tähtis anda kolmandate riikide tervishoiutöötajatele sõnum, et nad on siin oodatud. „Kahtlemata peavad saabuvad meedikud oskama eesti keelt, kuid seejuures on oluline neile eesti keele õppimisel tuge võimaldada,“ rõhutas Kersna.

Istungil toodi välja, et kavandatav vastavuseksam on mõeldud arstidele, hambaarstidele, õdedele ja ämmaemandatele, kes on kvalifikatsiooni omandanud väljaspool Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriike või Šveitsi. Märgiti, et eesmärk on parandada ja ühtlustada kontrolli kolmandatest riikidest saabunud tervishoiutöötajate üle.

Kvalifikatsiooni hindamises hakkavad eelnõu järgi osalema Terviseamet, Tartu Ülikool ning Tartu või Tallinna Tervishoiukõrgkool. Kõrgkoolid hakkavad korraldama ka tööpraktikale suunamist ja eestikeelset teooriaeksamit. Märgiti, et aastas esitab taotluse Eestis arstina tööle asumiseks umbes 40 ja õena tööle asumiseks 1–2 kolmandatest riikidest pärit inimest.

Teine oluline muudatus puudutab arst-residente. Eelnõu järgi tagatakse kõigile tööpraktikat sooritavatele arst-residentidele sõltumata nende töölepingu kestvusest katkematu ravikindlustuskaitse. See puudutab umbes 60 peremeditsiini arst-residenti, kes teevad residentuuri praktilise koolituse ühekuulisi tsükleid erinevates baasasutustes.

Istungil tutvustasid eelnõu uus tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja ravikindlustuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (626 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 9. mail.

 

Avafoto: Sotsiaalkomisjoni istung, 3. mai 2018 (Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu